Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Βροχή ακυρώσεων παραγγελιών για εφοδιασμούς πλοίων

Τα τελωνεία «σφραγίζουν» τις εργάσιμες ημέρες όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας και δεν λειτουργούν καθόλου τα Σαββατοκύριακα. Μεγάλη κερδισμένη βγαίνει η Τουρκία.

Με «βροχή» ακυρώσεων παραγγελιών για εφοδιασμούς πλοίων ξένων εταιρειών βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις εφοδιασμού από τις αρχές Νοεμβρίου με την εφαρμογή της εφεδρείας και τις συνταξιοδοτήσεις στα τελωνεία.
Οι ακυρώσεις προσεγγίζουν πλέον και το 50% ενώ εκφράζονται έντονα φόβοι ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί προκαλώντας μεγάλη οικονομική «αιμορραγία» σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της παραναυτιλιακής αγοράς του Πειραιά.
Σε 24ωρη βάση
Αιτία είναι ότι τα τελωνεία «σφραγίζουν» τις εργάσιμες ημέρες όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας και δεν λειτουργούν καθόλου τα Σαββατοκύριακα.
Πρακτικά δηλαδή από το μεσημέρι της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας οι ελληνικές εταιρείες δεν είναι δυνατό να προχωρήσουν σε εφοδιασμούς πλοίων, ενώ όπως είναι γνωστό, το εμπορικό λιμάνι λειτουργεί και δέχεται πλοία σε 24ωρη βάση.
Η μεγάλη κερδισμένη από αυτή την κατάσταση είναι η Τουρκία με τις εταιρείες της να βλέπουν την πίτα της αγοράς τους να αυξάνεται και ενώ έχουν ήδη τη δυνατότητα πώλησης φθηνότερων υπηρεσιών με την υπαγωγή πολλών εφοδίων (π.χ. τροφοεφόδια) που αγοράζουν τα πλοία σε καθεστώς τράνζιτ. Σύμφωνα με επικεφαλείς ορισμένων από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του κλάδου, ο οποίος είναι εξαγωγικός σε ποσοστό 98%, ιδιαίτερα οξυμένα είναι τα προβλήματα από την 1η Νοεμβρίου στο Ε Τελωνείο του Πειραιά το οποίο δέχεται όλη την κίνηση από την προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων της Cosco.
Τις καθημερινές, μετά το τέλος του κανονικού ωραρίου λειτουργίας η κίνηση στην κυριολεξία ερημώνει. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οκτώ στα είκοσι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που επρόκειτο να εφοδιαστούν από τον Πειραιά, ειδοποίησαν ότι ακυρώνουν τον εφοδιασμό τους από την ελληνική αγορά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Vanos, Δημήτρης Βάνος, σημειώνει ότι τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί είναι σοβαρά και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα διότι δεν είναι δυνατό στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας όταν οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν να μη δίνονται άμεσα λύσεις από το επίσημο κράτος.
Μάλιστα οι εταιρείες εφοδιασμού πλοίων εκφράζουν έντονους φόβους ότι, η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς η έλλειψη προσωπικού θα επεκταθεί σε όλες τις πύλες του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά μέχρι την Ελευσίνα.
Επιπλέον υπολογίζουν ότι μέσα σε ένα χρόνο το λιμάνι δεν λειτούργησε συνολικά για 82 μέρες λόγω διάφορων κινητοποιήσεων και απεργιών.
Οκτώ ημερήσιες στάσεις εργασίας σε όλες τις τελωνειακές μονάδες -εκτός αυτών που λειτουργούν σε 24ωρη βάση- αποφάσισε να προκηρύξει για τις επόμενες μέρες το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος. Οι στάσεις θα πραγματοποιούνται από τις 7 Δεκεμβρίου έως και τις 16 Δεκεμβρίου από 05:00 - 07:30 και από 15:30-20:00.
Πηγή:Ημερησία
Αναδημοσίευση: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email:kourtesisa@hotmail.com
Tel:6977636709