«Στο Τελωνείο Κήπων στον Εβρο έχουν µείνει 20 άτοµα για να ελέγχουν 250 φορτηγά που περνούν µαζί µε χιλιάδες επιβατικά αυτοκίνητα κάθε 24ωρο. Τη νύχτα µένουν δύο ή τρεις. Απέναντι στην Τουρκία, στο ίδιο σηµείο, υπηρετούν 104 τελωνειακοί. Εχουν µηχάνηµα στο οποίο µπαίνουν τα φορτηγά, τα σκανάρουν µε ακτίνες και βλέπουν ακόµη και τα υγρά στην µπαταρία. Στην ελληνική πλευρά ο εξοπλισµός για να αντιµετωπιστεί το εµπόριο ναρκωτικών είναι µόνο κατσαβίδια και κοπίδια». Αυτά δηλώνει µιλώντας στο «Βήµα» τελωνειακός υπάλληλος που υπηρετεί στη Βόρεια Ελλάδα και ζήτησε να µην κατονοµαστεί. Οι οργανικές θέσεις τελωνειακών στους Κήπους ήταν κάποτε 65.
Φορολογικοί παράδεισοι και φρένο στις εξαγωγές
Ουίσκι Βουλγαρίας με χαμηλό φόρο πίνει η Βόρεια Ελλάδα λόγω ανεπάρκειας των τελωνειακών ελέγχων
«Αυτό που θα συµβεί στον φοροεισπρακτικό µηχανισµό της χώρας τις επόµενες εβδοµάδες θα είναι η πλήρης κατάρρευση» δηλώνει στο «Βήµα» υπάλληλος του υπουργείου Οικονοµικών.
Το ίδιο πρόσωπο υποστηρίζει ότι η πρόταση για τη συγχώνευση 80 εφοριών, µε περίπου 800 υπαλλήλους η καθεµιά, οι οποίες συνεισφέρουν κάτω από το 1% των εσόδων, δεν έγινε δεκτή. Αντιθέτως, σηµειώνει ότι υπάρχουν ακόµη εφορίες που λειτουργούν ως «φορολογικοί παράδεισοι». Τυχαίο το παράδειγμα:
Εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Τρίπολη δηλώνει ως έδρα τη ∆ηµητσάνα και υποκατάστηµα στην Τρίπολη. Η εταιρεία ελέγχεται από τη ∆ΟΥ ∆ηµητσάνας όπου υπηρετούν µόλις δύο υπάλληλοι, οι οποίοι αδυνατούν να ελέγξουν το πλήθος των µεγάλων εταιρειών που δήλωσαν (όλως τυχαίως) ως έδρα τη ∆ηµητσάνα και δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές.
Την ίδια στιγµή στο µεγαλύτερο τελωνείο της Βόρειας Ελλάδας, αυτό της Θεσσαλονίκης, υπηρετούν µόλις 47 υπάλληλοι. Βασική λειτουργία του είναι η εξυπηρέτηση των εξαγωγών οι οποίες έχουν «φρενάρει» λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι ουρές είναι ατελείωτες και ο Σύνδεσµος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος έχει ενηµερωθεί αρµοδίως για τις περιορισµένες δυνατότητες του τελωνείου να εξυπηρετήσει τα µέλη του!
«Σήµερα δεν υπάρχει δυνατότητα της Υπηρεσίας να ανταποκριθεί στο έργο που έχει αναλάβει, κυρίως λόγω του περιορισµένου αριθµού των υπαλλήλων» δηλώνει στο «Βήµα» ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος κ. Δ. Τριµπόνιας αναφερόµενος στο σύνολο των τελωνείων. Το πιο πρόσφατο πρόβληµα εντοπίζεται επίσης στη Βόρεια Ελλάδα.
Αφορά τη λαθραία εισαγωγή γνήσιων οινοπνευµατωδών ποτών από τη Βουλγαρία, όπου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι πλέον πολύ χαµηλότερος από ό,τι την Ελλάδα.
«Ο φόρος για το ίδιο ουίσκι είναι 10 ευρώ στην Ελλάδα και 3 ευρώ στη Βουλγαρία» εξηγεί τελωνειακός. Κάπως έτσι ένα µεγάλο µέρος της Βόρειας Ελλάδας πίνει ουίσκι µε χαµηλό φόρο κατανάλωσης το οποίο εισήχθη παρανόµως από τη Βουλγαρία.
Για την καταπολέµηση του φαινοµένου συστήθηκε κλιµάκιο τελωνειακών στον Προµαχώνα το οποίο στελεχώνεται από οκτώ τελωνειακούς. Τις περισσότερες νύχτες όµως υπηρετεί στη βάρδια µόνο ένας υπάλληλος.
Και όπως συµβαίνει στους Κήπους Εβρου, οι γεφυροπλάστιγγες πάνω στις οποίες ελέγχονται τα φορτηγά µε ειδικές ακτίνες υπάρχουν µόνο από την άλλη πλευρά. «Οι Βούλγαροι διαθέτουν σκάνερ από το 2009» σηµειώνει τελωνειακός υπάλληλος µε γνώση της υπόθεσης...
Πηγή: Το Βήμα
Αναδημοσίευση: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email:kourtesisa@hotmail.com
Tel:6977636709