Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Στρατηγικοί επενδυτές και στα λιμάνια


Θα γίνουν διεθνείς διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ εντός του Ιανουαρίου- Για τους εργαζομένους προβλέπεται εθελουσία έξοδος, μετατάξεις στο Δημόσιο ή πρόσληψη από τον ανάδοχο
Η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση των κοντέινερ τέρμιναλ των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, άρχισε χθες με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκη να προαναγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι δύο διοικήσεις των λιμένων σε διεθνείς διαγωνισμούς εντός των πρώτων 15 ημερών του Ιανουαρίου. Ο κ. υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Βουλγαράκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πρόνοιες που υπάρχουν για την πλευρά των εργαζομένων είναι τέτοιες που καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις τους και ως εκ τούτου εκτιμά ότι δεν έχουν πλέον λόγους να αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στη σχετική μεταρρύθμιση.
Σύμφωνα με τον υπουργό η μεταρρύθμιση αυτή φέρνει τα δύο λιμάνια στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας αλυσίδας των τακτικών διά θαλάσσης μεταφορών και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση, αλλά στρατηγική συνεργασία με διεθνείς οίκους που αναπτύσσουν δραστηριότητα στον εν λόγω τομέα. Επίσης ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι έχει ήδη ενημερώσει την πλευρά των εργαζομένων για τις προθέσεις της κυβέρνησης, έχοντας αφήσει ένα ικανό χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων, προκειμένου οι εκπρόσωποί τους να μετέχουν σε διάλογο με τις διοικήσεις των δύο λιμανιών μέσα από τον οποίον θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα ληφθούν υπέρ εκείνων που δυνητικά θα πληγούν από τις μεταβολές.
Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στους ιδιώτες παρόχους θα παραχωρηθούν:
* Οσον αφορά τον ΟΛΠ, οι προβλήτες 2 και 3, η οποία στη πραγματικότητα βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού, ενώ η νέα προβλήτα 1 του λιμανιού, η οποία δεν διαθέτει ανωδομές θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του οργανισμού. * Οσον αφορά τον ΟΛΘ, παραχωρείται η μία και μόνη προβλήτα που διαθέτει το λιμάνι, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή άλλης μιας προβλήτας η οποία όταν κατασκευασθεί θα τελεί υπό τη διαχείριση του λιμένα. Με βάση αυτό το πλάνο παραχώρησης έχουν σχεδιαστεί και τα μέτρα που αφορούν τους εργαζομένους των δύο λιμένων, τα οποία προβλέπουν:
* Εθελουσία έξοδο για τους εργαζόμενους εκείνους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και μετατάξεις στον δημόσιο τομέα.
Επίσης για οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ που δεν θα επιλέξουν ή δεν εντάσσονται στις παραπάνω λύσεις θα μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους με το ίδιο εργασιακό καθεστώς στην προβλήτα 1 η οποία παραμένει στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά.
Εξάλλου, για τους εργαζομένους του ΟΛΘ που επιλέξουν να μην ενταχθούν στην εθελουσία έξοδο ή στις μετατάξεις ή δεν εντάσσονται στις παραπάνω προβλέψεις και δεν απορροφώνται σε άλλες δραστηριότητες του Οργανισμού, εξασφαλίζουν υποχρεωτικά την πρόσληψή τους από τον ανάδοχο, διατηρώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Ο κ. Βουλγαράκης απέφυγε να τοποθετηθεί σε θέματα όπως το τίμημα της παραχώρησης ή ο χρόνος της παραχώρησης, καθώς επίσης και σε σειρά άλλων θεμάτων που συνδέονται με τους διεθνείς διαγωνισμούς.
«Μιλούμε για εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο οι διοικήσεις των οποίων θα καθορίσουν πλέον τις διαδικασίες» δήλωσε, προσθέτοντας ότι εκείνος οφείλει να τοποθετηθεί σε επίπεδο πολιτικής, υλοποιώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στα δύο λιμάνια. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ που ενημερώθηκαν νωρίς χθες το πρωί από τον κ. Βουλγαράκη απέρριψαν και το νέο πλάνο της κυβέρνησης για την είσοδο ιδιωτών στα δύο λιμάνια. Σε ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ αναφέρεται ότι «οι εργαζόμενοι για μία ακόμη φορά με αποφασιστικότητα,ψυχραιμία και αγωνιστικότητα θα δώσουν και πάλι τη δική τους απάντηση».
Η διοίκηση της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ συνέρχεται σήμερα προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, ενώ πολλά μέλη της ήδη από χθες έκαναν λόγο για κινητοποιήσεις μέσα στις γιορτές. Παρόμοια στάση αναμένεται να κρατήσει και η διοίκηση της ΟΜΥΛΕ η οποία συνεδριάζει την επόμενη Πέμπτη, προκειμένου να συζητήσει τις νέες προτάσεις Βουλγαράκη.
Μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ κ. Ι. Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν δυναμικά και στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει ιδιώτες μέσα στα λιμάνια, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει προς το παρόν τη μορφή των κινητοποιήσεων αυτών, κάτι που θα αποφασισθεί στις επόμενες ημέρες. Αναμενόμενες χαρακτήρισαν τις αντιδράσεις των εργαζομένων πηγές από περιβάλλον του κ. Βουλγαράκη, υποστηρίζοντας ότι « κανείς δεν περίμενε πως θα κάνει περίπατο ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: