Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Ανοιξε ο δρόμος για εκχώρηση ΟΛΠ και ΟΛΘ


Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε διεθνείς διαγωνισμούς για την παραχώρηση των εμπορευματικών σταθμών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε στρατηγικούς επενδυτές ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης.
Οι διακηρύξεις των διαγωνισμών τόσο για τον ΟΛΠ όσο και για τον ΟΛΘ θα έχουν δημοσιευθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2008. Σύμφωνα με τον Γ. Βουλγαράκη, στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008. Επόμενο βήμα θα είναι η προώθηση νέων επενδύσεων, μέσω ΣΔΙΤ, σε άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας, η μετατροπή τους σε Α.Ε. και η είσοδος ορισμένων εξ αυτών στο χρηματιστήριο.
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας έγιναν μετά το τέλος της συνάντησής του με τους εργαζόμενους στα λιμάνια (ΟΜΥΛΕ), οι οποίοι δήλωσαν, στη συνέχεια, αντίθετοι με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και έτοιμοι την Πέμπτη να ανακοινώσουν κινητοποιήσεις. Ο κ. Γ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει οπωσδήποτε στην εφαρμογή της λιμενικής της πολιτικής, για να αξιοποιηθούν οι υποδομές και να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο ανταγωνισμό.
Εντονο ενδιαφέρον
Στο υπουργείο Ναυτιλίας έχουν κατατεθεί ήδη επιστολές δήλωσης πρόθεσης να συμμετέχουν στους δύο διαγωνισμούς από ναυτιλιακές εταιρείες, διαχειριστές φορτίων και τερματικών σταθμών, ενώ εκτιμάται ότι στην αγορά συζητούνται ήδη πιθανές συμμαχίες και κοινοπραξίες που θα διεκδικήσουν τα ελληνικά λιμάνια.
Ο ΟΛΠ θα παραχωρήσει τον προβλήτα ΙΙ και τη χερσαία έκταση για τον προβλήτα ΙΙΙ, τον οποίο ο ιδιώτης επενδυτής θα αναλάβει να κατασκευάσει. Το κόστος των υποχρεωτικών επενδύσεων στους δύο προβλήτες υπολογίζεται στα 330 εκατ. ευρώ. Ο ΟΛΠ θα διατηρήσει υπό την κατοχή του τον προβλήτα Ι, που θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει στα μέσα του 2009.
Ο ΟΛΘ, αντίθετα, θα παραχωρήσει ολόκληρο τον εμπορευματικό του σταθμό, που αποτελείται από τον προβλήτα 6, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας ο οργανισμός μελλοντικά σε άλλη έκταση θα προχωρήσει στη λειτουργία δικού του εμπορευματικού σταθμού.
Τίμημα
Ο κ. Βουλγαράκης, χθες, αρνήθηκε να αναφερθεί σε επιμέρους ζητήματα των διαγωνισμών, όπως το τίμημα που θα προβλέπει για την παραχώρηση, ο χρόνος της παραχώρησης, οι ακριβείς επενδύσεις που θα απαιτηθούν, λέγοντας ότι αυτά τα θέματα αφορούν τις εισηγμένες εταιρείες του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον όσον αφορά τον ΟΛΠ, ο χρόνος παραχώρησης θα είναι μεταξύ 30 - 35 χρόνια και το τίμημα θα είναι ένα ποσοστό επί του συνολικού ετήσιου τζίρου.

Εντός του 2008 η ολοκλήρωση των διαγωνισμών

ΟΛΠ
Εργαζόμενοι: 1.700 άτομα
Διακίνηση ΣΕΜΠΟ: 1,4 εκατ. τeus
Επενδυτικό πρόγραμμα: 430 εκατ. ευρώ
Κύκλος εργασιών στο 9μηνο 2007:126,14 εκατ. ευρώ
Κέρδη (προ φόρων): 26,73 εκατ. ευρώ
Μετά την παραχώρηση: πρόβλεψη διακίνησης 4,7 εκατ teus
Οι Μνηστηρες για τον ΟΛΠ
Cosco
Μaersk
Ηutchison
Dubai Ports World
Εurogate
ΡSΑ
Ζim
ΜSC
ΟΛΘ
Εργαζόμενοι: 500 άτομα (200 λιμενεργάτες)
Κύκλος εργασιών (πρόβλεψη 2007): 70 εκατ. ευρώ
Επενδυτικό πρόγραμμα: 280 εκατ. ευρώ
Μετά την παραχώρηση: πρόβλεψη διακίνησης 1,2 εκατ teus

Οι Μνηστηρες για τον ΟΛΘ
Cosco
Doubai Ports World
Hutchison
ΖΙΜ
Μaersk
ΜSC
Κίνητρα για εθελουσία έξοδο εργαζομένων
Η παραχώρηση των εμπορευματικών σταθμών θα συνοδευτεί με κίνητρα για την εθελούσια έξοδο όσων εργαζόμενων στα δύο λιμάνια είναι κοντά στη συνταξιοδότηση ή για μετατάξεις στον δημόσιο τομέα. Οι υπάρχοντες εργαζόμενοι μπορούν, επίσης, να παραμείνουν στον ΟΛΠ και να απασχοληθούν στον προβλήτα Ι, ενώ στον ΟΛΘ όσοι δεν αποχωρήσουν ή δεν μεταταχθούν θα προσληφθούν υποχρεωτικά από τον επενδυτή, διατηρώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα. Το κόστος της εθελούσιας εξόδου, όπως διευκρινίστηκε, θα βαρύνει τους δύο οργανισμούς.
Πηγή:Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: