Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

"Νεκρή θάλασσα" το λιμάνι του Πειραιά

Με «νεκρή θάλασσα» μοιάζει το επιβατηγό λιμάνι του Πειραιά, αφού η ρύπανση του πυθμένα του βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα μάλιστα με την τεχνική έκθεση του δρα Βασίλη Καψιμάλη, που έγινε προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα εκβάθυνσης του προβλήτα του Αγίου Νικολάου, ώστε να μεγαλώσει ο προβλήτας και να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα σε μέγεθος κρουαζιερόπλοια, «δεν συνιστάται η διοχέτευση του εν λόγω ιζηματολογικού υλικού σε άλλο θαλάσσιο χώρο».
Ο ΟΛΠ έρχεται αντιμέτωπος με τα προβλήματα ρύπανσης του επιβατηγού λιμανιού για δεύτερη φορά τα τελευταία έξι χρόνια. Το 2006, όταν είχε αποφασίσει την εκβάθυνση του λιμανιού στην περιοχή Αλών (ακτοπλοΐα) για λόγους ασφαλείας των πλοίων, αφού ο πυθμένας είχε ανέβει επικίνδυνα, είχε πέσει επάνω στα «όμβρια ύδατα».
Η σημερινή κατάσταση
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα και έξι χρόνια αργότερα, ο ΟΛΠ έρχεται αντιμέτωπος με το ίδιο πρόβλημα. Στην έκθεσή του ο δρ Βασίλης Καψιμάλης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Το περιεχόμενο των αναλυθέντων δειγμάτων σε επικίνδυνα αστικά βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδος, νικέλιο, αρσενικό, χαλκός, ψευδάργυρος, χρώμιο, και κασσίτερος, είναι σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα οι μετρηθείσες συγκεντρώσεις των εν λόγω μετάλλων είναι ικανές να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες ζημιές στις βενθικές βιοκοινωνίες στην περίπτωση που το ιζηματολογικό υλικό της περιοχής μελέτης απορριφθεί σε άλλη θαλάσσια περιοχή.Απόσπασμα δημοσιεύματος από MariNews
Ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ.
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709