Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας οι εξαγωγές

Κάντε clik να δείτε καθαρά τα στοιχεία  
Μπλεγμένες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και σε πέντε συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται οι εξαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα πρόσθετο πρόβλημα: τις καθυστερήσεις στην επιστροφή εξαγωγικού ΦΠΑ.
Εν μέσω αυτής της στρεβλής πραγματικότητας, που θέτει το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας, τα ελληνικά προϊόντα που φεύγουν προς εξαγωγή είναι ακριβότερα τουλάχιστον κατά 10% (αυτό αφορά τα αγροτικά προϊόντα) σε σχέση με ανταγωνιστικών χωρών, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου ελληνικές επιχειρήσειςπροσπαθούν να εξαγάγουν σε αγορές χωρίς να υφίσταται συγκεκριμένο business plan και χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει χαρτογράφηση των αναγκών των αγορών-στόχων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, και με την εκτίμηση της αγοράς ότι το «single window», η νέα υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ), θα χρειαστεί πάνω από ένα χρόνο για να τρέξει, ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) δημιουργεί μια υπηρεσία μέσω ενός πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν πολύ σύντομα οι εξαγωγείς όλης της χώρας για να ενημερώνονται για την επακριβή γραφειοκρατική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να εξαγάγουν τα προϊόντα τους.
Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕ προχώρησε στην αποκωδικοποίηση του γραφειοκρατικού περιβάλλοντος (τελωνεία, εφορείες, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) για κάθε τομέα της οικονομίας που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι εξαγωγείς αναλυτικά για κάθε βήμα τους προς τις ξένες αγορές.
Την ίδια ώρα, και σε συνεργασία με την Task Force της τρόικας, ο ΟΠΕ σχεδιάζει να προχωρήσει σε συνεργασία με τον Sopexa (τον γαλλικό οργανισμό κρέατος) αλλά και με τον αντίστοιχο ολλανδικό οργανισμό εξωτερικού εμπορίου στη δημιουργία γραφείου μόνιμης υποστήριξης των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα και σε άλλες βασικές αγορές.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του ΟΠΕ για το 2012 περιλαμβάνει τριπλάσιες δράσεις και αύξηση του όγκου παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα προκύπτει ότι έχει αυξηθεί η εξαγωγική πίτα.
Το αγκάθι του ΦΠΑ
Την ίδια ώρα, η καθυστέρηση στην καταβολή εξαγωγικού ΦΠΑ εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα.
Στις αρχές της εβδομάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, στο περιθώριο της παρουσίασης λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Συστήματος Εξαγωγών (ECS), ανακοίνωσε τη δρομολόγηση της επίσπευσης επιστροφών ΦΠΑ, βάσει των περαιωμένων εκκρεμοτήτων, σχεδόν 1 δισ. ευρώ............. Συνέχεια του άρθρου εδώ
Πηγή: Euro2Day
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709