Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

Ο πόλεμος δολαρίου / ευρώ κοντεύει να μας αφανίσει

Για όσους δεν κατάλαβαν, ο πόλεμος δολαρίου / ευρώ κοντεύει να μας αφανίσει.
Από τη μια οι rating agencies να υποβιβάζουν κράτη-μέλη της ΕΕ και από την άλλη ο Ρεν και ο Γιουνκερ να θεωρούν τους υποβιβασμούς αδίκους και ανεξήγητους, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεχίζει να χορηγεί πιστώσεις με ενέχυρο τα Ελληνικά ομόλογα, θεώρησε ότι πρέπει να τα υποβιβάσει κατά 5%, ξεχνώντας ότι με αυτό τον τρόπο εμφανίζεται να χορεύει και αυτή στο ρυθμό εκείνων που έχουν βαλθεί να της κλείσουν το σπίτι.
Όταν οι μεν πετάνε βόμβες και οι δε σφυρίζουν …χαρούμενοι συζητώντας τα ζητήματα της ΕΕ, ενώ τα 600 εκατομμύρια «χαζοί», υποφέρουμε κοιτώντας τηλεοράσεις, περιμένοντας να «πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας», κάτι δεν πάει καλά. Κόψαμε ότι μπορούσε να κοπεί, πολλοί δεν έχουν να πληρώσουν τα δάνεια και τις κάρτες, ενώ άλλοι, πολλοί άλλοι, βρίσκονται σε βαθύτατη ένδυα έχοντας δυσκολία να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Τι λέτε κύριοι, για τόσο βλάκες μας περάσατε; Πως είναι δυνατόν να αφήσουμε την Ενωμένη Ευρώπη, τον τόπο μας, τη βασίλισσα του πολιτισμού και του πνεύματος να σέρνεται κυνηγημένη από τα «κερδοσκοπικά παιχνίδια» χωρίς να μπορεί να αμυνθεί; Ως εδώ και μη παρέκει, τέλειωσαν τα αστεία. Total War λοιπόν, όπως τον θέλετε, χωρίς να τον κηρύσσεστε και όποιος αντέξει, εμείς με το ευρώ μας και εσείς με το δολάριο σας. Να δούμε ποιο νόμισμα θα προτιμήσουν τελικά οι Άραβες και οι Κινέζοι για τις οικονομίες τους.
Έξω λοιπόν όλοι, προστασία του ενιαίου νομίσματος, απαγόρευση του δανεισμού από τις διεθνείς αγορές και ενιαία ευρωπαϊκή οικονομική διαχείριση μέχρι να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Να δουλέψει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζοντας και προετοιμάζοντας Αφήστε τα χάδια και τα υποχρεωτικά χαμογελά, δεν έχουν θέση εδώ όταν η οικονομία βομβαρδίζεται και ζητούν από λαούς με 20% ανεργία να σφίξουν το ζωνάρι. Όσο για μας, ήδη το πληρώνουμε ακριβά. Ξέρετε πόσο κάνει 2.5% ύφεση επί 4; Δέκα τοις εκατό, αγαπητοί μου και ας μου εξηγήσει κάποιος που θα πάνε οι επισφάλειες του τραπεζικού τομέα αν συνεχίσουν τις εχθροπραξίες. Αντί για μπράβο στην Ελλάδα που στερείται για να διατηρήσει το αξιόχρεο, τέσσερα κλικ υποβιβασμός. Αξιόχρεο με τινός κριτήρια, των εταιρειών αξιολόγησης που η ιδία η αμερικανική γερουσία αμφισβητεί τις προθέσεις;
Αρχηγοί κρατών, πολιτικοί ταγοί, ξυπνήστε, οργανώστε αντίσταση και περάστε στην αντεπίθεση σ’ όλα τα μέτωπα, όσο υπάρχει ακόμα αυτό που ονομάζουμε «κράτος» γιατί όπως πάμε θα καταλήξουμε αντιμαχόμενες συμμορίες σε στυλ Mad Max.
Του Άλκη Κορρέ , Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Αιγαίου ,Πρόεδρος Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδος .
Εδώ ένα προφητικό Άρθρο του Σπύρου Φράγκου στο Βήμα της Κυριακής στις 3 /01/1999
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστή http://www.ektelonismos.com/

Σχόλιο: Ένα πολύ κατανοητό άρθρο που μας περιγράφει με γλαφυρότητα τα παιχνίδια που παίζονται αυτή την στιγμή στην παγκόσμια Οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: