Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΟΛΠ-Cosco: Προβληματίζει ο ενδολιμενικός ανταγωνισμός

Προβληματισμός επικρατεί στον Πειραιά κατά πόσο ο ΟΛΠ θα καταφέρει να αντέξει στον ανταγωνισμό της Cosco. Ο Οργανισμός έχει μείνει με μία προβλήτα, με μικρή δυναμική μπροστά στην προβλήτα ΙΙ που παραχωρήθηκε στους Κινέζους και θα κληθεί να ανταγωνιστεί ένα διεθνή όμιλο που έχει πίσω του μία παγκόσμια οικονομική δύναμη, την Κίνα.
Η διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ φοβάται μία επιθετική τιμολογιακή πολιτική στα φορτία από την πλευρά της Cosco με την παράλληλη απασχόληση φθηνότερου εργατικού δυναμικού

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί από τους Κινέζους να απαλειφθεί από τη σύμβαση παραχώρησης η απεμπόληση του δικαιώματος του Οργανισμού να αναπτύσσει νέους εμπορευματικούς σταθμούς. Με την απάλειψη του όρου αυτού ο ΟΛΠ θα απελευθερωθεί επιχειρηματικά από αυτή τη δέσμευση που του αποστερεί την προοπτική ανάπτυξης.
Πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος όρος αποτέλεσε κομβικό σημείο για τους Κινέζους και κατά την πρώτη διαπραγμάτευση της σύμβασης.
Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να έχει το δικαίωμα να μπει ως μέτοχος στη θυγατρική της Cosco, τη ΣΕΠ που λειτουργεί στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στη λήψη στρατηγικής σημασίας αποφάσεων. Μέχρι σήμερα οι Κινέζοι το μόνο που έχουν δεχθεί είναι να συμμετέχει εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας - Ναυτιλίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΣΕΠ, ο οποίος θα έχει απευθείας γνώση των κινήσεων των Κινέζων. Όμως η ψήφος του δεν θα παίζει ρόλο στη λήψη αποφάσεων.
Όσο αφορά τα φορολογικά προνόμια που απολαμβάνει η Cosco έναντι του ΟΛΠ, κύκλοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι μπορούν να εξισωθούν φορολογικά με την Cosco με νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μην βρίσκονται σε δυσμενέστερη σχέση με τον ανταγωνιστή τους. ΄
Πηγή:MariNews
Σχόλιο , Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής . http://custom-brokers.blogspot.com/ (Πάντως αν μη τι άλλο είναι "ευχάριστος" ο προβληματισμός των Διοικούντων το εναπομείναν τεμάχιο του προβλήτα Ι . Ο προβληματισμός τους είναι χαρά μας , διότι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός . Βέβαια οι Κινέζοι έχουν το πάνω χέρι αλλά αυτό δεν με στεναχωρεί καθόλου. Τα 'θελαν και τα έπαθαν ας υποστούν τώρα τις συνέπειες , έστω και αυτής του έντονου προβληματισμού. Πάντως θυμηθείτε την ΠΡΟΒΛΕΨΗ και την ημέρα, Προπαραμονή Πρωτοχρονιάς του 2010 , ο ΟΛΠ δεν θα αντέξει τον ανταγωνισμό και θα πουληθεί και ο προβλήτας Ι , λάου λάου το πάνε , πρέπει να διαβάζουμε και πίσω απο τις λέξεις.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: