Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Ο κάπτεν Γουέι «πιάνει» λιμάνι φορτωμένος με φιλόδοξα σχέδια

Αρχές Φεβρουαρίου, κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Cosco, κάπτεν Γουέι Τζιαν Φου (υπάρχει και η ημερομηνία της 19ης Ιανουαρίου 2010, αλλά με μικρή πιθανότητα). Αποστολή του; Να αναλύσει στην Αθήνα τα σχέδια του Πεκίνου, που προβλέπουν τη μετατροπή του Πειραιά στη σημαντικότερη, εάν όχι στη μοναδική, πύλη εισόδου κινεζικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Τουλάχιστον προς τα εκεί προσανατολίζεται η κινεζική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς υπάρχουν σκέψεις για σταδιακή υποβάθμιση του ρόλου των λιμένων της Κωνσταντινούπολης αλλά και της Νάπολης στην Ιταλία.
Μάλιστα για την υλοποίηση της συγκεκριμένης στρατηγικής, η κινεζική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε επενδύσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των υποδομών της ευρύτερης περιοχής η οποία βρίσκεται περιφερειακά του λιμένα του Πειραιά. (Π.Χ Κερατσίνι , Δραπετσώνα )
Η έλευση στη χώρα μας του κάπτεν Γουέι αναδεικνύει το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για ανάπτυξη πολύπλευρων οικονομικών και τουριστικών σχέσεων με την Ελλάδα. Ο ισχυρός άνδρας της Cosco αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη και τον πρόεδρο του ΟΛΠ κ. Γιώργο Ανωμερίτη. Στην ατζέντα του Κινέζου επισήμου αναμένεται να βρίσκονται θέματα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, που θα έχουν σχέση με την υλοποίηση νέων μεγάλων κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας, τουριστικής συνεργασίας αλλά και ευρύτερου οικονομικού ενδιαφέροντος.
Ο κάπτεν Γουέι δεν αποκλείεται στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ελλάδα να έχει επαφές και με εκπροσώπους του ελληνικού εφοπλισμού, ο οποίος αποτελεί σημαντικό πελάτη των κινεζικών ναυπηγείων αλλά και μεταφορέα μεγάλου μέρους φορτίων προς την Κίνα.
Η κινεζική πλευρά, κατά πληροφορίες, εμφανίζεται να συζητάει τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της περιοχής που βρίσκεται γύρω από το λιμάνι, χρηματοδοτώντας την υλοποίηση έργων υποδομής που θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) που ήδη βρίσκεται υπό τη διαχείριση της κινεζικής εταιρείας, η οποία κόβει πλέον τα τιμολόγια με τον δικό της λογότυπο.
Επίσης στις συζητήσεις «παίζει» και το θέμα κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το λιμάνι με το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο, προκειμένου τα φορτία να μεταφέρονται ταχύτερα και οικονομικότερα αλλά και με μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Κατά πληροφορίες η κινεζική πλευρά δεν αποκλείεται να ζητήσει να αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, ακόμη και ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ή ακόμη και να συμμετάσχει στην κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου στη θέση «Παλατάκι» στο λιμάνι του Πειραιά.
Να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι ανέλαβαν τη δέσμευση ότι όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα προσληφθούν στον προβλήτα που θα εκμεταλλεύονται θα είναι Ελληνες πολίτες, πλην έξι διευθυντικών στελεχών.
Η κινεζική πλευρά, επίσης, όπως υποστηρίζουν αξιόπιστες πηγές, δεν ενδιαφέρεται μόνο για το λιμάνι αλλά στην ατζέντα της συνάντησης του κυρίου Παπανδρέου με τον κάπτεν Γουέι Τζιαν Φου αναμένεται να υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως:
α) Η προσέλκυση Κινέζων τουριστών σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας, αριθμός που σταδιακά θα μπορούσε να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο άτομα.
β) Να αναλάβει η κινεζική πλευρά τη διαχείριση - αξιοποίηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων, καθώς και γ) να προχωρήσει η Κίνα στην αγορά μέρους του ελλείμματος μέσω κρατικών ομολόγων.
Πηγή:Καθημερινή
Σχόλιο Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί , http://www.ektelonismos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: