Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

7 προτάσεις «κλειδιά» για την ανάπτυξη του Πειραιά

ΤΗ ΛΗΨΗ σειράς μέτρων που αφορούν τη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά και που θα ενισχύσουν τις εξαγωγικές και εφοδιαστικές επιχειρήσεις προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά προς τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, και Εξωτερικών.

Ειδικότερα ο ΕΣΠ μεταξύ άλλων, προτείνει:

1. Την αξιοποίηση και λειτουργία των τριών τερματικών σταθμών (ΣΕΜΠΟ) που θα παρέχουν ασφαλή, ποιοτική και ποσοτική παροχή λιμενικών υπηρεσιών, στους εξαγωγείς έμπορους.
2. Τη δημιουργία σύγχρονου χονδρεμπορικού, εξαγωγικού πάρκου στην περιοχή Σχιστού, μια και ο νομός Αττικής, μέσω του λιμανιού του Πειραιά, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική πύλη με 53% του συνόλου των εξαγωγών, αξίας 9 δισ. ευρώ.
3. Την ανάπτυξη ελεύθερων ζωνών και αποθηκών στο λιμάνι του Πειραιά, με την μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης χώρων, σε ελληνικές εφοδιαστικές επιχειρήσεις.
4. Την καθιέρωση συστήματος συνδυασμένων μεταφορών, που θα επιτρέψει τη γρήγορη και οικονομική διακίνηση φορτίων και εφοδίων, σε όλα τα λιμάνια του κόσμου.
5. Την απλούστευση των διαδικασιών εφοδιασμού πλοίων η οποία θα επιφέρει ισότητα και ανταγωνιστικότητα με τα λιμάνια της βόρειας Ευρώπης και της Άπω Ανατολής, όπου κτίζονται 850 ελληνόκτητα πλοία, με κόστος επένδυσης άνω των 50 δισ. δολαρίων.
6. Την απόλυτη εξομοίωση του εφοδιασμού πλοίων με την κλασσική εξαγωγική διαδικασία και τη πριμοδότηση με 5% ποσοστό φοροαπαλλαγής επί του ετήσιου τζίρου, όπως παλαιότερα.
7.Στo πλαίσιo της εξαγωγής υπηρεσιών προτείνουμε τη δημιουργία ναυτιλιακού χρηματιστηρίου και χρηματιστηρίου εμπορευμάτων, καθώς και τη δημιουργία οργανισμού διαιτησίας παγκόσμιων ναυτιλιακών και εμπορικών διαφορών, λαμβάνοντας υπόψη τα 16 δισ. του ναυτιλιακού συναλλάγματος.
«Οι σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών για χορήγηση μεγαλύτερου ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ η απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών και των ενδοκοινοτικών συναλλαγών, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των πολυάριθμων και αντιπροσωπευτικών επιχειρηματικών αποστολών του υπουργείου Εξωτερικών σε νέες χώρες, στόχους ελληνικών εξαγωγών, βρίσκουν τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς σύμφωνο και αρωγό σε κάθε προσπάθεια, για τη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας μας», καταλήγει χαρακτηριστικά ο ΕΣΠ.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: