Οι 2.000 υπάλληλοι και λιμενεργάτες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους απέχοντας από κάθε υπερωρία και εργασία Σαββατοκύριακων, ενώ το χάσμα μεταξύ της ΟΜΥΛΕ και της κυβέρνησης είναι πλέον αγεφύρωτο αφού και η προχθεσινή συνάντησή της με τη διοίκηση του ΟΛΠ είχε «άδοξο» τέλος.Σε επιστολή που φέρει τις υπογραφές των μελών των διοικήσεων των δύο εργασιακών σωματείων του ΟΛΠ κατηγορείται ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Νίκος Αναστασόπουλος ότι προσπαθεί να εμφανιστεί υπέρμαχος του διαλόγου, ενώ, παράλληλα, με ψέματα και επικοινωνιακά τρικ θέλει να πείσει τους εργαζόμενους για τις παροχές των εκατομμυρίων ευρώ που θα λάβουν αν χρησιμοποιήσουν την εθελουσία έξοδο.
Αν η ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Λιμενεργατών Ελλάδας αποφασίσουν οι κινητοποιήσεις τους να συνεχιστούν και τον Μάρτιο, τότε το πρόβλημα, τουλάχιστον το οικονομικό, είναι τεράστιο και δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αντικαταστήσει τον πρόεδρο Διονύση Μπεχράκη και τον διευθύνοντα Νίκο Αναστασόπουλο, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΕΝΑΝΠ.
10 χρόνια χωρίς επενδύσεις
Στις ερωτήσεις της «Ε» γιατί πρέπει να παραχωρηθούν οι ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες και ποια θα είναι τα οφέλη, ο κ. Αναστασόπουλος τονίζει: «Το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο αναπτύσσεται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Το 2007 η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο αυξήθηκε κατά 22% και στην Α. Μεσόγειο κατά 25%, γεγονός που ώθησε τα περισσότερα λιμάνια της περιοχής να καταστρώσουν στρατηγικά σχέδια με στόχο να καρπωθούν την αύξηση της διακίνησης. Σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον ο ΟΛΠ έπειτα από 10 χρόνια απαράδεκτης επενδυτικής αποχής μελέτησε επενδυτικό σχέδιο για τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ΣΕΜΠΟ, από 1,6 εκατ. teu, σε 4,7 εκατ. teu μέχρι το 2015 προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικός και ταυτόχρονα να συνεχίσει να πρωτοστατεί στο διεθνές εμπόριο. Η χρηματοδότηση του σχεδίου απαιτεί περίπου 450.000.000 ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη του Οργανισμού για το 2006 ανήλθαν περίπου στα 17.000.000 ευρώ. Για τους λόγους αυτούς ο ΟΛΠ αποφάσισε να παραχωρηθεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης και λειτουργίας των προβλητών 2 και 3 του ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτη, ο οποίος, πέρα από την πείρα και τα αναγκαία κεφάλαια, διαθέτει και τη δυνατότητα να προσελκύει εμπορευματικό έργο αφού διαχειρίζεται και άλλα λιμάνια».
Δηλώνει ότι το Δημόσιο διατηρεί την ιδιοκτησία των υποδομών, ο ΟΛΠ τη διαχείριση της υπό επέκταση προβλήτας 1, που εξοπλίζεται με σύγχρονο εξοπλισμό, αποκλείοντας μονοπωλιακές πρακτικές από τον ιδιώτη επενδυτή, ενώ εξασφαλίζονται και οι θέσεις του προσωπικού τού ΟΛΠ.
Δηλώνει ότι το Δημόσιο διατηρεί την ιδιοκτησία των υποδομών, ο ΟΛΠ τη διαχείριση της υπό επέκταση προβλήτας 1, που εξοπλίζεται με σύγχρονο εξοπλισμό, αποκλείοντας μονοπωλιακές πρακτικές από τον ιδιώτη επενδυτή, ενώ εξασφαλίζονται και οι θέσεις του προσωπικού τού ΟΛΠ.
Πουλούν έσοδα, κρατούν ζημίες
Ομως ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος απαντά: «Τα εργασιακά δικαιώματα δεν είναι θέμα πίστης ή ρητορικών δεσμεύσεων των διοικήσεων ΟΛΠ και ΟΛΘ και ΥΕΝΑΝΠ. Εδώ έχουμε συγκεκριμένες ......................
Συνέχεια στην Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου