Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007

Άγνωστο ναυάγιο στη Ρόδο

Άγνωστο ναυάγιο του 14ου-15ου αιώνα εντοπίστηκε στην είσοδο του λιμανιού της Ρόδου, σε βάθος 15 μέτρων
Εκτός από τους σκαρμούς και την καρίνα του πλοίου, στο- άγνωστο μέχρι σήμερα- ναυάγιο στο λιμάνι της Ρόδου βρέθηκαν ακόμη ένα κανόνι, τρία σπαθιά, πέτρινα βόλια, αλλά και πολλά άλλα αντικείμενα. Ο εντοπισμός του ναυαγίου έγινε από ομάδα δυτών της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, οι οποίοι ανέσυραν διάφορα αντικείμενα, όχι όμως και το πλοίο, δεδομένου ότι για να γίνει η ανέλκυσή του χρειάζεται ειδική διαδικασία. Όλα τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει η αξιολόγησή τους και να χρονολογηθούν.
Μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατόν να γίνει ο ακριβής προσδιορισμός της χρονολογίας του ναυαγίου, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι «το πιθανότερο είναι να πρόκειται για ναυάγιο του 14ου ή του 15ου αιώνα, όταν οι Τούρκοι πολιορκούσαν την ιπποτοκρατούμενη τότε Ρόδο».
Όμως τα άλλα ευρήματα των δυτών, και κυρίως οι αμφορείς και τα αγγεία, προσδιορίζονται σε προγενέστερες εποχές που μπορεί να φτάνουν ακόμη και στους ελληνιστικούς χρόνους, δεδομένου ότι το λιμάνι της Ρόδου βρίσκεται στην ίδια θέση εδώ και 2.500 χρόνια.
Ο εντοπισμός του ναυαγίου και των άλλων ευρημάτων έγινε τον Μάρτιο του 2004 από τον επαγγελματία δύτη Βασίλη Μαντικό, ο οποίος έκανε βιντεοσκοπήσεις για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου, προκειμένου να εκτελεστούν στην περιοχή διάφορα λιμενικά έργα. Σε μία από τις καταδύσεις του, ο κ. Μαντικός- και ύστερα από συνεννόηση με την Αρχαιολογία, το Λιμεναρχείο και με εισαγγελική άδειαανέσυρε από βάθος 10 μέτρων 8 αγγεία, 3 οινοχόες, 2 κηροστάτες και ένα μυροδοχείο. Ο ίδιος δύτης το 2003 είχε και πάλι ανασύρει από την ίδια περιοχή 10 αγγεία, τα οποία επίσης παρέδωσε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: