Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Τα λιμάνια θα διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους, τόνισε ο Γ.Βουλγαράκης

Τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα των ελληνικών λιμανιών υπογράμμισε ο υπουργός Γ.Βουλγαράκης, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες για την παραχώρηση σε ιδιώτες μέρους των δραστηριοτήτων των ΟΛΠ και ΟΛΘ, θα έχουν ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2008.
Τα παράπανω ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργος Βουλγαράκης, επεσήμανε στην παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου 2008-2015 για τα ελληνικά λιμάνια.
Η παραχώρηση θα γίνει με τη διαδικασία διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε κυρίως στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Για το λιμάνι του Πειραιά, τόνισε ότι καταλληλότερο μοντέλο είναι η παραχώρηση τμήματος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) και ειδικότερα της υπάρχουσας προβλήτας ΙΙ και της μελλοντικής προβλήτας ΙΙΙ, με παράλληλη δραστηριοποίηση του ΟΛΠ στην προβλήτα Ι.
Για το δεύτερο λιμάνι, τον ΟΛΘ, είπε ότι καταλληλότερο μοντέλο είναι η συνολική παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ.
Τι προβλέπεται για τους εργαζομένους
Σχετικά με τους εργαζόμενους στα δύο λιμάνια, ο υπουργός, ο οποίος είχε συνάντηση με εκπροσώπους τους πριν παραχωρήσει τη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι με την διαδικασία της παραχώρησης έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την εθελουσία έξοδο, στην περίπτωση που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση ή την μετάταξή τους στο Δημόσιο Τομέα.
Επίσης, οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ που δεν επιλέξουν ή δεν εντάσσονται στις παραπάνω λύσεις, μπορούν, αν το επιθυμούν, να συνεχίσουν την εργασία τους, με το ίδιο εργασιακό καθεστώς, στην προβλήτα Ι που θα παραμείνει στον ΟΛΠ.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ, που δεν θα επιλέξουν και δεν εντάσσονται στις παραπάνω λύσεις και δεν απορροφώνται σε άλλες δραστηριότητες του οργανισμού, εξασφαλίζουν υποχρεωτικά την πρόσληψή τους από τον ανάδοχο, διατηρώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και ναυτιλία, πρόσθεσε ο υπουργός, δημιουργούν νέες ευκαιρίες και κάνουν πιο ισχυρό τον διεθνή ανταγωνισμό, με την παρουσία των παγκόσμιων διαχειριστών (Global Operators), στους οποίους, το έτος 2006, ανήκε το 56% της παγκόσμιας δυναμικότητας σε TEUs (μονάδα μέτρησης εμπορευμακιβωτίων), γεγονός που, όπως είπε, δεν μας δίνει ως χώρα δυνατότητες να καθυστερήσουμε.
Παρά το γεγονός ότι ο ΟΛΠ είναι κερδοφόρος, τόνισε ο κ. Βουλγαράκης, η ανταγωνιστικότητά του υποχωρεί γιατί αναπτύσσονται ραγδαία άλλα λιμάνια της Μεσογείου. Πρέπει, συνέχισε, να προσαρμοστούμε στις διεθνείς προδιαγραφές και τις σύγχρονες ανάγκες του εμπορίου και των μεταφορών.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν
Σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Γ.Βουλγαράκη, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, με ανακοίνωσή τους, τονιζουν ότι η κυβέρνηση επαναφέρει το ίδιο σχέδιο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ότι ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ είναι Οργανισμοί με μεγάλη κερδοφορία και ότι τα λιμάνια είναι βασικοί παράγοντες του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου, της συνολικής ανάπτυξης της χώρας, με ρόλο την εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.
«Οι εργαζόμενοι, για μια ακόμα φορά, με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και αγωνιστικότητα θα δώσουν και πάλι την δική τους απάντηση», καταλήγουν.
Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: