Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Χρειάζεται ενιαίο μέτωπο πάλης

Ο Σταμάτης Βάσσος, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΠ, αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο δρόμο που έστρωσε το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση παραδίδει στα διεθνικά μονοπώλια των μεταφορών τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) ΟΛΠ και ΟΛΘ, ενώ σχεδιάζει παραπέρα παραχωρήσεις και συμπράξεις για όλο το λιμενικό σύστημα.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις, τόνισε ότι θα έχουμε απώλεια χιλιάδων θέσεων πλήρους, σταθερής, μόνιμης εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα και αντικατάστασή τους με έναν περιορισμένο αριθμό θέσεων που θα δημιουργηθούν από εργαζόμενους με όρους εργασιακού μεσαίωνα, όπως δείχνει ο πρόσφατος διαχωρισμός των νεοπροσλαμβανόμενων λιμενεργατών με την κατάργηση της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης. Ακόμα, εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, συρρίκνωση και παραπέρα εγκατάλειψη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, χτύπημα των δικαιωμάτων των ναυτεργατών που θα τους κατεβάσουν στους ντόκους να εκτελούν λιμενεργασίες, σύνθλιψη των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων, επιπτώσεις πολυεπίπεδες σε όλη την κλίμακα του μεταφορικού έργου, σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο και τον ανεφοδιασμό με εμπορεύματα του Λεκανοπεδίου και όχι μόνο, και του νησιώτικου συμπλέγματος.
Απαιτείται άμεσα, τόνισε, να συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο δράσης από τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μέσα στο λιμάνι, για την ακύρωση των κυβερνητικών μέτρων, για ΟΛΠ ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και στην πορεία ανατροπή του συνόλου αυτής της χρεοκοπημένης αντιλαϊκής πολιτικής. Στα ιδεολογήματα του κεφαλαίου περί «ανταγωνιστικότητας», στην ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος, η απάντηση είναι: «Η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και η κεντρικά σχεδιασμένη με κάθετη διακλάδωση διεύθυνση της παραγωγής που υπηρετεί την κατανομή με κίνητρο τη λαϊκή ευημερία».
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: