Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Αναγκαία για το κεφάλαιο η απελευθέρωση των λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών

Στην κατανόηση του ρόλου του λιμενικού συστήματος στο στρατηγικό σχεδιασμό της αστικής τάξης αναφέρθηκε, μιλώντας στην ημερίδα, ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι η κατανόηση αυτού του ρόλου έχει ιδιαίτερη σημασία για τον προσανατολισμό του λαϊκού κινήματος.
Ο ομιλητής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η αστική τάξη διαχειρίζεται τα λιμάνια εκτός από πύλες εφοδιασμού εμπορευμάτων και σαν συμπλέγματα δραστηριοτήτων πολλών τομέων της οικονομίας. Με την "απελευθέρωση" από την κρατική προστασία των λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών, διαμορφώνει κερδοφόρα διέξοδο σε κεφάλαια που έχουν υπερσυσσωρευτεί σε άλλους κλάδους διεθνώς και στην Ελλάδα».
Παρουσιάζοντας συνοπτικά τους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς της άρχουσας τάξης, επισήμανε ότι αυτή επιχειρεί να προσδώσει στην Ελλάδα κομβικό ρόλο στις θαλάσσιες μεταφορές, με λειτουργίες μεταφόρτωσης στους θαλάσσιους διαδρόμους της Μεσογείου, του Εύξεινου Πόντου, της Αδριατικής, καθώς και με τις διεθνείς συνδυασμένες μεταφορές διαμέσου κυρίως των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Προσαρμογές σε ευρύτερα σχέδια
Ο ιδιαίτερος ρόλος, που θέλει να προσδώσει η άρχουσα τάξη σε κάθε λιμάνι, συνδέεται άμεσα και με τα ευρύτερα σχέδιά της για την καπιταλιστική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «ο τρόπος και ρυθμός υλοποίησης αυτών των σχεδίων συνδέεται με την προσπάθεια διαχείρισης από την πλευρά της αστικής τάξης ενός μεγάλου πλέγματος αντιθέσεων και ανταγωνισμών», όπως οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους για τον έλεγχο των λιμανιών με στρατηγική σημασία.
Π.χ., για τον έλεγχο του ΣΕΜΠΟ των ΟΛΠ, ΟΛΘ, συγκρούονται ευρωπαϊκοί, αμερικανοβρετανικοί, κινεζικοί και αραβικοί όμιλοι. Η διαπάλη τους, όπως τόνισε, αφορά και την ανάληψη του παχυλού πακέτου μέτρων ασφάλειας, τα οποία προβλέπονται από το νέο αντιδραστικό Διεθνή Κώδικα για την Ασφάλεια Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS Code), που ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση.
«Η κυβέρνηση, συνέχισε, επιχειρεί να χειριστεί ευέλικτα το θέμα των σχετικών διαγωνισμών συμβάσεων παραχώρησης, κρατώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, συνυπολογίζοντας βέβαια τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Επισήμανε ότι για την απόκρουση αυτών των σχεδιασμών δεν αρκεί σήμερα ο συνδικαλιστικός αγώνας ενάντια στα γνωστά κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης. Δεν αρκεί επίσης η αποκάλυψη του ρόλου του ΠΑΣΟΚ, που προωθεί μαζί με τη ΝΔ την υλοποίηση των κατευθύνσεων της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Στρατηγικής της Λισαβόνας, για ανεμπόδιστη κίνηση κεφαλαίου και στα ελληνικά λιμάνια, καθώς και για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου - πλαίσιο που αποδέχεται και ο ΣΥΝ που προτείνει απροκάλυπτα κεντρική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Η μόνη νικηφόρα κατεύθυνση είναι αυτή που προβάλλει το ΚΚΕ, το οποίο θέτει τις πολιτικές προϋποθέσεις για τη συνδυασμένη ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: