Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2007

Τα ξένα χρηματιστήρια ρίχνουν άγκυρα στον Πειραιά

«ΑΓΚΥΡΑ» στον Πειραιά ρίχνουν για τα καλά τα ξένα χρηματιστήρια, την ίδια στιγμή που το ελληνικό αδυνατεί να εκμεταλλευτεί την τόσο θετική συγκυρία για τη ναυλαγορά και να καρπωθεί ορισμένα από τα οφέλη μίας χρηματιστηριακής δραστηριότητας μεγάλων, μεσαίων και μικρών ναυτιλιακών εταιρειών και, ταυτόχρονα, να συμβάλει στην υλοποίηση του στόχου ενός ολοκληρωμένου ναυτιλιακού cluster (συστάδας) στον Πειραιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 180 ναυτιλιακές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και 28 ελληνικές, είναι εισηγμένες σε 37 χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο. Οχι όμως και στο ελληνικό, αν και ο ελληνικός εφοπλισμός αποτελεί το σχεδόν το 10% σε αριθμό πλοίων και το 17,9% σε χωρητικότητα, του παγκοσμίου εμπορικού στόλου.

Πάντως, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον μία ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία εισηγμένη στη Νέα Υόρκη, γένους… θηλυκού εξετάζει τη διασύνδεσή της με το Χ.Α., ενώ και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργος Βουλγαράκης, προανήγγειλε πρόσφατα ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στις σχέσεις ναυτιλιακών εταιρειών και Χ.Α.

Το ελληνικό χρηματιστήριο αντιμετώπιζε πάντα την ποντοπόρο ναυτιλία με μία «φοβική» διάθεση, λόγω του ευμετάβλητου του ναυτιλιακού κύκλου. Στην άποψη αυτή συνεπικουρούνταν τόσο από μία έντονη αντίληψη του παραδοσιακού ελληνικού εφοπλισμού που θεωρούσε ότι μία ενδεχόμενη χρηματιστηριακή κατάρρευση του κλάδου θα αμαύρωνε την εικόνα του ελληνικού εφοπλισμού αλλά και από το αντικειμενικό γεγονός ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν είχε και δεν έχει το απαραίτητο βάθος για να σηκώσει το «βάρος» των κεφαλαίων που απαιτούν οι ναυτιλιακές εταιρείες.

Ωστόσο, οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των κεφαλαίων, ενώ παράλληλα, όπως προκύπτει κυρίως από την αγορά του Λονδίνου, υπάρχει ενδιαφέρον για είσοδο στο χρηματιστήριο εταιρειών μικρομεσαίου μεγέθους.

Ηδη, το Λονδίνο, περισσότερο μέσω της εναλλακτικής αγοράς ΑΙΜ και λιγότερο μέσω της Κύριας Αγοράς (LSE) διαμορφώνει τις συνθήκες προσέλκυσης πολλών ναυτιλιακών εταιρειών και από τη χώρα μας, ανταγωνιζόμενο ευθέως της Νέα Υόρκη και επιζητώντας να συμπληρώσει το «χρηματιστηριακό κενό» που είχε στο βρετανικό ναυτιλιακό cluster.

Οπως τόνισε πρόσφατα ο κ. David Pitman, διευθυντής marketing του London Stock Exchange, σε ημερίδα που οργάνωσε στη βρετανική πρωτεύουσα για τη ναυτιλία η Capital Link, το Λονδίνο προσφέρει υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος από ό,τι η Νέα Υόρκη, ενώ διαθέτει και την αγορά ΑΙΜ, που είναι η πιο επιτυχημένη αγορά για μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εταιρείες.

Επίσης, όπως τονίσθηκε στην ίδια εκδήλωση, η εισαγωγή εταιρειών στο Λονδίνο είναι πιο εύκολη, από άποψη χρόνου και αυτό έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των ναυτιλιακών εταιρειών. Ενώ μέχρι φέτος το καλοκαίρι υπήρχαν μόνο δύο εισηγμένες εταιρείες, ο αριθμός τους έχει ήδη αυξηθεί σε τέσσερις (Goldenport, Global Oceanic, Globus Maritime και πρόσφατα Hellenic Carriers), ενώ παράλληλα υπάρχουν αρκετές εταιρείες που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο εισαγωγής τους.

Την τάση αυτή ενισχύουν και οι εκτιμήσεις για περαιτέρω θετική πορεία της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου αλλά και των άλλων κλάδων, όπως είναι αυτός της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενόπλοιων. Μάλιστα, όπως τονίσθηκε από αναλυτές της HSBC, Jefferies International και NBG International, οι σημερινές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των ναυτιλιακών εταιρειών δεν αντικατοπτρίζουν τις θετικές προοπτικές του κλάδου.

Οι προοπτικές της αγοράς

Στην ίδια εκδήλωση, έγινε συζήτηση για τις προοπτικές της ναυτιλίας. Ο κ. Paul Dowel της Howe Robinson εκτίμησε ότι η αγορά μπορευματοκιβωτίων θα κινηθεί σε θετικό έδαφος μακροπρόθεσμα. Η μείωση στις τιμές των ναύλων που παρουσιάστηκε τον τελευταίο καιρό οφείλεται στην εποχικότητα της αγοράς, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η συμφόρηση που παρατηρείται στα λιμάνια λειτουργεί υπέρ της αύξησης των τιμών των ναύλων.

Ο κ. Nigel Gardiner της Drewry Shipping Consultants τόνισε για το χύδην ξηρό φορτίο ότι οι αγορές χάλυβα, σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα παρουσιάζουν σημαντική άνοδο, εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης από τη Νοτιοανατολική Ασία. Η αύξηση του αριθμού των πλοίων συμβαδίζει, πρόσθεσε, με την αύξηση της παγκόσμιας οικονομίας, που επηρεάζεται κυρίως από την Κίνα και την Ινδία. Επίσης, εκτίμησε ότι οι τιμές των ναύλων μπορεί να παρουσιάσουν μικρή μείωση το 2008, τόνισε όμως ότι δεν αναμένεται σημαντική πτώση τους στο άμεσο μέλλον.

Ο κ. Simon Chattrabhuti της Galbraith's, μιλώντας για την αγορά της μεταφοράς πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, τόνισε ότι, παρά την ελαφρά πτώση των ναύλων τα τελευταία χρόνια, παρέμειναν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Πάντως, «βλέπει» άνοδο των τιμών των ναύλων για το 2008, λόγω της αυξημένης παραγωγής των χωρών του ΟΠΕΚ ενώ συμπλήρωσε ότι η είσοδος νέου τονάζ στην αγορά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας ελαφράς πτωτικής τάσης το 2009.

Η ημερίδα που παρακολούθησαν πάνω από 200 επενδυτές ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις των εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών και, συγκεκριμένα, των Clarkson's (LSE), από τον κ. Richard Fulford-Smith, Goldenport Holdings (LSE) από τον κ. Ιωάννη Δράγνη, Global Oceanic Carriers (AIM), από τον κ. Μιχάλη Τσαρτσίνη Globus Maritime (AIM) από τον κ. Γεώργιο Καραγεωργίου και D'Amico International Shipping (εισηγμένη στο Μιλάνο) από τον κ. Marco Fiori.
Πηγή:Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: