Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

Το σχέδιο Βουλγαράκη για τα λιμάνια


Πώς θα αναλάβουν τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ οι ξένες εταιρείες που διακινούν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου

Η είσοδος ιδιωτών στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης είναι η νέα μεταρρύθμιση την οποία προετοιμάζει η κυβέρνηση, ακριβώς έναν χρόνο μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ που προκάλεσε πέρυσι τα Χριστούγεννα τη λευκή απεργία των λιμενεργατών και απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων στα έσοδα του Δημοσίου.

«Να είσαι έτοιμος» είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκη, δίνοντάς του με αυτόν τον τρόπο την εντολή να οργανώσει τον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί εντός των προσεχών εβδομάδων για την παραχώρηση σε ιδιώτες δύο προβλητών στον Πειραιά και της μοναδικής που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη.

Η εντολή την οποία έλαβε ταυτόχρονα ο κ. Βουλγαράκης είναι να μην επαναλάβει τα λάθη που έκανε πέρυσι ο προκάτοχός του κ. Εμμ. Κεφαλογιάννης, οδηγώντας την κυβέρνηση σε μετωπική σύγκρουση με τους εργαζομένους που έχουν διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα. Και όπως όλα δείχνουν, αυτή τη φορά η είσοδος ιδιωτών στα λιμάνια θα πραγματοποιηθεί συναινετικά, καθώς οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με τους λιμενεργάτες αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να παραμείνει κρατική η μία από τις δύο προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά, για να απασχοληθούν εκεί οι 700 εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα, και για την ακρίβεια όσοι απομείνουν ύστερα από ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αλλά και ένα άλλο πρόγραμμα μετάταξης σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Η δεύτερη προβλήτα, που ήδη κατασκευάζεται, θα ενοικιαστεί με σύμβαση παραχώρησης για 50 χρόνια σε μία από τις πέντε εταιρείες που τη διεκδικούν και προέρχονται από την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, τη Δανία και την Ισπανία. Οι εταιρείες αυτές διακινούν σήμερα το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και υπόσχονται, εφόσον αναλάβουν το μάνατζμεντ του λιμανιού, θεαματική αύξηση της εμπορικής κίνησης και κατ' επέκταση των δημοσίων εσόδων. Στον διαγωνισμό εξάλλου που θα προκηρυχθεί σύντομα, για να ανακηρύξει τον ανάδοχο του έργου εντός τριών μηνών, θα προβλέπεται ότι η εταιρεία που θα αναλάβει τη λειτουργία της δεύτερης προβλήτας θα κατασκευάσει με δικά της έξοδα και μια τρίτη, η οποία θα ανήκει μεν στο Δημόσιο, αλλά θα τη διαχειρίζεται ιδιώτης.

Κατά τον ίδιο τρόπο, θα ανατεθεί σε ιδιώτες με σύμβαση παραχώρησης 50 ετών και η εκμετάλλευση της προβλήτας του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη με ταυτόχρονη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των 300 εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα.

Το μόνο που απομένει πλέον για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την είσοδο ιδιωτών στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ είναι η συμφωνία των εργαζομένων, η οποία θεωρείται πια πιθανή, παρ' ότι στον κλάδο αυτόν έχουν μεγάλη δύναμη οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ. Ωστόσο στις διαβουλεύσεις ο υπουργός Ναυτιλίας έχει ως πρότυπο το μοντέλο που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ζητήματα του Ασφαλιστικού και της Ολυμπιακής, ζητώντας πρώτα τις προτάσεις των εμπλεκομένων φορέων, χωρίς να παρουσιάζει την τελική πρότασή του, ιδίως για το μέλλον των εργαζομένων. Ο στόχος τον οποίο έχει θέσει ο κ. Βουλγαράκης είναι το τελικό μοντέλο αξιοποίησης του ΟΛΠ να γίνει αποδεκτό χωρίς τις συγκρούσεις και τις προστριβές του παρελθόντος, όπου η κυβέρνηση για να αμυνθεί αναγκάστηκε να αποκαλέσει προνομιούχους τους λιμενεργάτες με ολέθρια για την ίδια αποτελέσματα. Οι τελικές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται από τον νέο πρόεδρο του ΟΛΠ κ. Δ. Μπεχράκη, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στις γιορτές, για να εξαγγείλει η κυβέρνηση τη νέα μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο.
Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: