Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2008 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την παραχώρηση σε ιδιώτες μέρους των δραστηριοτήτων των λιμανιών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης, παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό σχέδιο 2008-2015 για τα ελληνικά λιμάνια.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η παραχώρηση θα γίνει με τη διαδικασία διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Αναφερόμενος κυρίως στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός τόνισε ότι για μεν το πρώτο, καταλληλότερο μοντέλο είναι η παραχώρηση τμήματος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) και ειδικότερα της υπάρχουσας προβλήτας ΙΙ και της μελλοντικής προβλήτας ΙΙΙ, με παράλληλη δραστηριοποίηση του ΟΛΠ στην προβλήτα Ι. Για το δεύτερο λιμάνι, ο κ. Βουλγαράκης υποστήριξε πως καταλληλότερο μοντέλο είναι η συνολική παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ.
Όσον αφορά την τύχη των εργαζομένων στα δύο λιμάνια, βάσει της διαδικασίας της παραχώρησης, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την εθελουσία έξοδο σε περίπτωση που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση, ή την μετάταξή τους στο Δημόσιο Τομέα.
Επίσης, οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ που δεν επιλέξουν ή δεν εντάσσονται στις παραπάνω λύσεις, μπορούν, αν το επιθυμούν, να συνεχίσουν την εργασία τους με το ίδιο εργασιακό καθεστώς, στην προβλήτα Ι που θα παραμείνει στον ΟΛΠ. Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ που δεν θα επιλέξουν και δεν εντάσσονται στις παραπάνω λύσεις και δεν απορροφώνται σε άλλες δραστηριότητες του οργανισμού, εξασφαλίζουν υποχρεωτικά την πρόσληψή τους από τον ανάδοχο, διατηρώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Σημειώνεται ότι υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας πριν τη συνέντευξη Τύπου είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Πάντως, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, με ανακοίνωσή τους, προμηνύουν νέο γύρο κινητοποίσεων καθώς, όπως επισημαίνουν, η κυβέρνηση επαναφέρει το ίδιο σχέδιο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ότι ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ είναι Οργανισμοί με μεγάλη κερδοφορία και ότι τα λιμάνια είναι βασικοί παράγοντες του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου, της συνολικής ανάπτυξης της χώρας, με ρόλο στην εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.
Πηγή:Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου