Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Περισσότερα από 25 μεγάλα ποντοπόρα φορτηγά περίμεναν χθες έξω από το λιμάνι του Πειραιά για να βρουν τρόπο να το προσεγγίσουν, καθώς η ελληνική πλοηγική υπηρεσία ξεκίνησε σαρανταοκτάωρη απεργία προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και πλήγμα στην αξιοπιστία του λιμανιού διεθνώς.

Η απεργία κρίθηκε αργά χθες το απόγευμα από το αρμόδιο δικαστήριο παράνομη, αλλά αργότερα προκηρύχθηκε νέα 48ωρη απεργία από άλλο συνδικαλιστικό όργανο των πλοηγών. Η νέα κινητοποίηση αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των πλοίων που περιμένουν να «δέσουν» στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ, από τις 10 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου το λιμάνι έμεινε πρακτικά κλειστό λόγω της πλοηγικής υπηρεσίας για 10 ολόκληρες ημέρες.

 Οι πλοηγοί, επικαλούμενοι άλλοτε έντονο κυματισμό και άλλοτε ισχυρό άνεμο, απείχαν από τη δραστηριότητά τους, ισχυρίζονται πηγές του ΟΛΠ. Δραστηριότητα κρίσιμης σημασίας αν αναλογιστεί κανείς ότι χωρίς τις υπηρεσίες των πλοηγών τα πολύ μεγάλα πλοία που προσεγγίζουν τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων, και όχι μόνον, και δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να δέσουν. 

 Η πρακτική αυτή των πλοηγών φέρεται να συνδέεται με χρόνια αιτήματά τους, όπως η πρόσληψη περισσότερων πλοηγών από μόλις 36 σήμερα για ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των πλοηγίδων, των σκαφών δηλαδή που χρησιμοποιούν για να πάνε έως τα καράβια, όπως και των αμοιβών τους. Συνδέεται ακόμα, όπως εξηγούν από το υπουργείο αλλά και την αγορά, και με θέματα που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας τους. 

Ορισμένες άλλες πηγές ισχυρίζονται ακόμα πως οι κινητοποιήσεις των πλοηγών συνδέονται και με την αναστάτωση και την πίεση που υφίσταται ο κλάδος την τελευταία περίοδο εξαιτίας ερευνών που έχει ξεκινήσει η Δικαιοσύνη μετά την αποκάλυψη αμφιλεγόμενων πρακτικών στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγα χρόνια. 

 Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη της χώρας ως ευρωπαϊκής πύλης τού εκ της Ασίας προερχόμενου εμπορίου εμφανίζεται «όμηρος» μιας υποστελεχωμένης και με παρωχημένο εξοπλισμό υπηρεσίας.Το υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εισήγαγε στο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή προβλέψεις για τη δυνατότητα κάποιων πλοίων να μπαίνουν χωρίς πλοηγούς στα λιμάνια εφόσον οι καπετάνιοι τους γνωρίζουν αποδεδειγμένα καλά το λιμάνι. Παράλληλα έχει δρομολογήσει την πρόσληψη έκτακτων πλοηγών και τον εκσυγχρονισμό των μέσων της υπηρεσίας. 

Ομως η διαδικασία στελέχωσης και εκπαίδευσης, όπως και αυτή της προμήθειας νέων πλωτών και άλλων μέσων, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί κατ’ ελάχιστον έξι με εννέα μήνες η πρώτη και ακόμα περισσότερο η δεύτερη. 
 Ο υπό τη διαχείριση της Cosco Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ζητάει εδώ και χρόνια να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργεί και ιδιωτική πλοηγική υπηρεσία ή να ιδιωτικοποιηθεί η υπάρχουσα. Κάτι στο οποίο εμφανίζονται διαχρονικά αντίθετες οι ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ επαμφοτερίζουσα στάση φαίνεται να τηρούν οι ίδιοι οι πλοηγοί, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο πρόβλημα με αυτό του Πειραιά έχουν κι άλλα μεγάλα ελληνικά λιμάνια, αλλά στην περίπτωση του ΟΛΠ το θέμα είναι εμφανέστατο εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού μεγάλων εμπορικών πλοίων που τον προσεγγίζουν καθημερινά. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας προβλέπεται στο άρθρο 21 έκτακτο προσωπικό πλοηγικών σταθμών και στο άρθρο 22 διαδικασία εξαίρεσης πλοίων από την πλοήγηση σε λιμένες και χορήγηση πιστοποιητικού εξαίρεσης (Pilot Exemption Certificate) προκειμένου να «θεραπευτούν» τα προβλήματα. 

Αλλά κατά τον ΟΛΠ αυτό δεν καλύπτει παρά κάποια μικρότερα πλοία και κρουαζιερόπλοια και όχι αυτά που μεταφέρουν μαζικά εμπορευματοκιβώτια. Προσπάθεια επικοινωνίας της «Κ» με εκπροσώπους της πλοηγικής υπηρεσίας δεν έτυχε ανταπόκρισης χθες. Πάντως, η Πανελλήνια Ενωση Πλοηγών δηλώνει πως αντιτίθεται στη ρύθμιση εξαίρεσης και ζητάει την απόσυρσή της διότι «δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλούς διαχείρισης των λιμένων με δεδομένη την αύξηση της κυκλοφορίας των πλοίων και το συνεχώς αυξανόμενο μέγεθος αυτών».

 Αντιδράσεις ναυπηγοεπισκευαστών Αντιδράσεις από εργοδοτικές ενώσεις ναυπηγών και ναυπηγοεπισκευαστών αλλά και των λιμενεργατών προκάλεσαν οι προβλέψεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας με τις οποίες επιχειρείται, σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη, να απαλειφθούν φαινόμενα αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) και των υπηρεσιών του υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος και να γίνει πιο λειτουργικός ο ελεγκτικός μηχανισμός της λιμενικής βιομηχανίας της χώρας. 

Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΛ νομοθετήθηκε κατόπιν απαιτήσεως των θεσμών, πλην όμως ενσωματώθηκαν σε αυτή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πολλαπλές αρμοδιότητες, για τις οποίες η αγορά τότε είχε προειδοποιήσει ότι αυξάνουν το γραφειοκρατικό φορτίο και προκαλούν, αντί να επιλύουν, στρεβλώσεις. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) δηλώνει πως «η κυβέρνηση συρρικνώνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΛ, αποδυναμώνει τον ρυθμιστικό ρόλο της και δημιουργεί ένα χειρότερο καθεστώς στον χώρο των λιμανιών». 

Πολύ πιο επιθετική ήταν όμως η τοποθέτηση ορισμένων εργοδοτικών ενώσεων που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε διαρκή σχεδόν αντιπαράθεση με τον ΟΛΠ και συγκεκριμένα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ), του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ναυπηγείων Περάματος και της Ενωσης Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά. Οι συγκεκριμένες ενώσεις έχουν συχνά πρωταγωνιστήσει και εναντίον της προσπάθειας του ΟΛΠ να αποκτήσει άδεια ναυπηγείου, καθώς ανησυχούν για την είσοδο ενός μεγάλου «παίκτη» στην αγορά αυτή.
ΠΗΓΉ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ- Α.ΚΟΥΡΤΕΣΗΣ Ο.Ε
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Τσαμαδού 38 Πειραιάς 
6977636709
Tel : 210 4005657 - 210 4005656

 

 

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Ισοτιμίες του EURO για δασμούς & ΦΠΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

 Πληροφορηθείτε όλες τις τιμές συναλλάγματος για τον καθορισμό της δασμολογητέας και φορολογητέας αξίας για την επιβολή του Τέλους Ταξινόμησης και του Φ.Π.Α στα Τελωνεία για τον μήνα  

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021

Εδώ όλες οι Ισοτιμίες του 2014
Εδώ όλες οι Ισοτιμίες του 2015
Εδώ ολες οι Ισοτιμίες του 2016
Εδώ όλες οι Ισοτιμίες του 2017
Εδώ όλες οι Ισοτιμίες του 2018
Εδώ όλες οι Ισοτιμίες του 2019

Εδώ Οι Συντελεστές ΦΠΑ (2017) στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ- Α.ΚΟΥΡΤΕΣΗΣ Ο.Ε
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Τσαμαδού 38 Πειραιάς 
6977636709
Tel : 210 4005657 - 210 4005656

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Η πανδημία «χτύπησε» τις μεταφορές – Έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, αύξηση στα ναύλα

Η έξαρση της πανδημίας που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει παγκόσμιες αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλους τους κλάδους. Δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη η μεταφορά εμπορευμάτων. 
Συγκεκριμένα, τα κενά εμπορευματοκιβώτια που είναι διαθέσιμα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις μεταφορικές ανάγκες. 
 Η έλλειψη αυτή προκαλεί δυσκολίες στον εφοδιασμό κάθε είδους αγαθών, με την κατάσταση να υφίσταται από τον περασμένο Νοέμβριο. 
 Αυξημένη ζήτηση, λίγα τα άδεια κοντέινερ και αύξηση στα κέρδη για τις εταιρείες Τακτικών Γραμμών, τις λεγόμενες Liners, καθώς υπήρξε παράλληλα αύξηση στα ναύλα.
 «Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκε τεράστια αύξηση του όγκου των θαλάσσιων μεταφορών. Κυρίως από την Κίνα Cross Pacific ήτοι προς ΗΠΑ, Καναδά και νότιο Αμερική. 
 Αύξηση παρατηρείται και στο Intra Pacific, δηλαδή από Κίνα προς Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ταϊλάνδη, Ινδονησία κ.α. Φαίνεται ότι μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας η Κίνα ανακάμπτει και τώρα ελέγχει τη ροή του εμπορίου. 
 Ακόμη και η Ευρώπη που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω του δεύτερου κύματος έχει αυξήσει τις εισαγωγές της από την Κίνα και την Άπω Ανατολή.
 Η Κίνα έχει τεράστιο όγκο εξαγώγιμων εμπορευμάτων ενώ κάνει λιγότερες εισαγωγές.
 Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων.
 Οι Κινέζοι έχουν ζητήσει από τις εταιρείες Liners να τους στείλουν όσα κενά εμπορευματοκιβώτια έχουν. 
Το μήνυμα που έχουν στείλει οι Κινέζοι στις εταιρείες είναι “σαρώστε ό,τι κενό εμπορευματοκιβώτιο έχετε» αναφέρουν στελέχη ναυλομεσιτικών οίκων και προσθέτουν: 
 «Όποιος κάνει booking-κράτηση για εμπορευματοκιβώτιο, σήμερα που μιλάμε, αυτό θα φορτωθεί σε πλοίο μετά από 15-20 ημέρες. 
Υπάρχει καθυστέρηση λόγω της μεγάλης ζήτησης φορτίων και της έλλειψης πλέον κενών κουτιών.
 Η κατάσταση μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου του 2021 που είναι το Νέο Έτος για την Κίνα θα επιδεινώνεται.
 Μία ανάσα αναμένεται να δοθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό δείχνει ότι η Κίνα έχει επανέλθει δυναμικά αφού είναι η πρώτη εξαγωγική χώρα στον κόσμο». 
 Οι ελλείψεις βασικών προϊόντων είναι μεγαλύτερες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς οι χρόνοι παράδοσης έχουν αυξηθεί ξανά και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τη βιομηχανική παραγωγή, τις τιμές εισαγωγής και την ποσότητα αποθεμάτων.
 Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις και να ικανοποιηθεί η τρέχουσα ζήτηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της Flexport Inc, Νέριτζους Πόσκους, απαιτούνται 500.000 περισσότερα κοντέινερς, αριθμός ικανός να γεμίσει 25 από τα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία.
 Όπως είναι φυσικό, αυτές οι καθυστερήσεις καθώς και η έλλειψη άδειων κοντέινερ, οδηγούν σε αύξηση των ναύλων και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί, μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021, μετακυλίοντας φυσικά το κόστος και στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις. Το χρονικό του προβλήματος 
Στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα αναφέρουν τα εξής:
Σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί  
 «Όταν στην Κίνα επιβλήθηκε σκληρό τοπικό lockdown το οποίο μεταξύ άλλων επηρέασε και την λειτουργία των εργοστασίων κατασκευής container (η Κίνα είναι από τους βασικότερους κατασκευαστές container παγκοσμίως), πρακτικά δεν κατασκευαζόταν τίποτα για 2-3 μήνες
. Οι ναυτιλιακές γραμμές (Liners) για να προετοιμαστούν για την πιθανή κατάρρευση των ναύλων που προμηνύεται, ξεκίνησαν να παροπλίζουν πλοία και να αφαιρούν ολόκληρα service από τον Μάρτη – Απρίλη 2020 που εξυπηρετούσαν τις εμπορικές συνδέσεις Κίνας – Ευρώπης, Κίνας – Β. Αμερικής & Λατ. Αμερικής καθώς και Ευρώπης – Αμερικής. 
Αυτό κράτησε τα ναύλα σε επίπεδα βιώσιμα για τις ναυτιλιακές. 
Γύρω στον Ιούνιο – Ιούλιο 2020 ξεκίνησαν να βλέπουν σοβαρή αύξηση της ζήτησης για containerized transport από Κίνα προς Αμερική (Βόρεια και Νότια) όμως η ζήτηση αυτή ξεπερνούσε σε μέγεθος την ικανότητα των ναυτιλιακών εταιρειών να βάλουν επιπλέον πλοία και έτσι τα ναύλα άρχισαν να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ στο συγκεκριμένο trade. 
 Οι ναυτιλιακές γραμμές, θέλοντας να εκμεταλλευτούν την συγκυρία, ξεκίνησαν να φέρνουν όλο και πιο πολλά κενά κοντέινερ στην Κίνα (από Ευρώπη κυρίως) για να τα φορτώνουν γεμάτα με υψηλότατα ναύλα προς Αμερική. 
Σε αυτό το σημείο, κατά τον Αύγουστο του 2020, προκύπτουν ταυτόχρονα 2 νέα δεδομένα, πρώτον η αύξηση ζήτησης για containerized transport από Κίνα προς Ευρώπη και δεύτερον η επιστροφή των κοντέινερ από την Αμερική όπου ξέμειναν λόγω της πανδημίας. 
Παράλληλα με όλο αυτό, συνεχίζεται η μειωμένη παραγωγή νέων εμπορευματοκιβωτίων στα εργοστάσια της Κίνας επίσης λόγω Covid-19. 
 Φτάνοντας στο σήμερα οι κινεζικές αρχές ανακοινώνουν στα ΜΜΕ ότι έχει αναζωπυρωθεί ο Covid-19, πρόσφατα υπήρξε ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος μετά από 8 μήνες. 
Λαμβάνοντας υπόψιν την στάση των αρχών το 2020 αναμένεται ένα ολικό lockdown αμέσως μετά την Κινέζικη Πρωτοχρονιά του 2021 (12/02/2021) με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των εργοστασίων κατασκευής container».
 Όσον αφορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καταγράφονται 
α) έλλειψη χώρων στα πλοία που διεκπεραιώνουν τις εισαγωγές κυρίως από την Κίνα
β) έλλειψη χώρων στα πλοία που διεκπεραιώνουν τις εξαγωγές από Θεσσαλονίκη
γ) έλλειψη κενών εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι.

Πηγές : NewMoney , StoneNews , 

ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ- Α.ΚΟΥΡΤΕΣΗΣ Ο.Ε
Επιμέλεια: 
Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων . 
Τσαμαδού 38 Πειραιάς 
 http://www.ektelonismos.com 
info@ektelonismos.com 
kourtesisa@hotmail.com 
6977636709 Tel : Tel : 210 4005657 - 210 4005656