Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για τα τελωνεία

Κουρτέσης Αλέξανδρος , Εκτελωνισμοί
 Η συμφωνία του Μπαλί εκτιμάται ότι θα αυξήσει τον ετήσιο όγκο του διεθνούς εμπορίου κατά 1 τρισ. δολ. 
Επιβάλει δεσμευτικούς κανόνες για τη γραφειοκρατία στο διεθνές εμπόριο και τα τελωνεία.
Ένα βήμα πριν την υπογραφή της πρώτης παγκόσμιας εμπορικής συμφωνίας των τελευταίων δέκα (και πλέον) ετών βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO).
Οι ΗΠΑ και ισχυρά αναπτυσσόμενα κράτη όπως η Κίνα και η Ινδία φαίνεται πως έχουν ξεπεράσει τις σημαντικότερες διαφωνίες τους, με αποτέλεσμα οι διαπραγματευτές στη Γενεύη να καλούνται βάλουν μόνο τις τελευταίες πινελιές σε μία συμφωνία που θα επιβάλει δεσμευτικούς κανόνες για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη χαλάρωση των περιοριστικών όρων στο διεθνές εμπόριο.
«Η συμφωνία θα προσθέσει 1 τρισ. δολ. στο ετήσιο παγκόσμιο εμπόριο που τώρα ξεπερνά τα 18 τρισ. δολ., υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές» σχολιάζουν οι Financial Times.
Ο νέος επικεφαλής του ΠΟΕ, Roberto Azevedo, αναμένεται να παρουσιάσει το προσχέδιο της συμφωνίας την Κυριακή ή τη Δευτέρα, αποκαλύπτει η εφημερίδα. «Εάν δεν υπάρξουν άλλα εμπόδια, η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στο Μπαλί τον επόμενο μήνα» συμπληρώνει.
Η συμφωνία βασίζεται σε τρεις άξονες:

  • την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών εμποδίων στα σύνορα, 
  • σειρά αγροτικών θεμάτων και αρκετά θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη. 
  • Το σημαντικότερο όμως, είναι το κεφάλαιο περί «διευκόλυνσης του εμπορίου» που θέτει συγκεκριμένους κανόνες για τα μέλη του ΠΟΕ για το ανώτερο χρονικό διάστημα που θα επιτρέπεται να μένουν προϊόντα στα τελωνεία, πως θα χρεώνονται δασμοί και πρόστιμα και τι είδους έγγραφα θα απαιτούνται στα τελωνεία.

«Μένει να οριστικοποιηθούν ορισμένες λεπτομέρειες της συμφωνίας, που αφορούν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούν οι φτωχές χώρες στις νέες υποχρεώσεις τους» αναφέρουν οι Financial Times.
Πηγή:EuropeToday
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com 
http://custom-brokers.blogspot.com 
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Δεν υπάρχουν σχόλια: