Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Η Χώρα μας πύλη εισόδου των προϊόντων «μαϊμού» στην Ε.Ε.

Μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών από τις οποίες προέρχονται προϊόντα «μαϊμού» που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στα τελωνεία της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συγκαταλέγεται η Ελλάδα, γεγονός που έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει ότι η χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί μία από τις πύλες εισόδου για την υπόλοιπη Ε.Ε. των απομιμήσεων. Μάλιστα, η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα προέλευσης για το μεγαλύτερο ποσοστό λαθραίων αλκοολούχων ποτών, (61,55%), στοιχείο που συνδέεται και με τις διαδοχικές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ). Συνολικά, πάντως, στα τελωνεία της Ε.Ε. κατακρατήθηκαν το 2012 πάνω από 40 εκατομμύρια προϊόντα απομιμήσεων με την αξία τους να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για τα προϊόντα «μαϊμού», το 2012 στα ελληνικά τελωνεία κατακρατήθηκαν σε 171 περιπτώσεις 941.337 προϊόντα. Τα περισσότερα προϊόντα εντοπίστηκαν στην Ιταλία, 6.108.760, χώρα που επίσης αποτελεί πύλη εισόδου για προϊόντα «μαϊμού», κυρίως κινεζικής προέλευσης.

Η Κίνα, άλλωστε, παραμένει η βασικότερη χώρα προέλευσης των προϊόντων απομίμησης που εισάγονται και διακινούνται στις ευρωπαϊκές χώρες, με το μερίδιό της, με βάση τον αριθμό των αντικειμένων που εντοπίστηκαν και κατακρατήθηκαν στα τελωνεία, να φτάνει το 64,51% και με βάση την αξία το 77,09%.
Η Ελλάδα, ως χώρα προέλευσης (σ.σ. αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι τα προϊόντα κατασκευάζονται εδώ αλλά εισάγονται στην Ε.Ε. από την Ελλάδα) συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πρώτων χωρών με μερίδιο, βάσει του αριθμού των προϊόντων, 2,08%.
Εκτός των αλκοολούχων ποτών, η Ελλάδα εμφανίζει υψηλές επιδόσεις και στους αναπτήρες, καθώς αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα προέλευσης των προϊόντων αυτών, με ποσοστό 35,07%, μετά την Κίνα (64,87%).
Πέραν, βεβαίως, της Κίνας, πλούσια είναι η «δραστηριότητα» και άλλων χωρών.
Ετσι, για παράδειγμα, η πρώτη πηγή προέλευσης για τρόφιμα «μαϊμού» είναι το Μαρόκο, το Χονγκ Κονγκ για το CD/DVD και άλλα προϊόντα καπνού (κυρίως ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά υλικά γέμισής τους) και η Βουλγαρία για υλικά συσκευασίας.
Συνολικά από τα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν, τα τσιγάρα είναι από τις σημαντικότερες κατηγορίες προϊόντων που κατακρατήθηκαν (31%), ενώ διάφορα εμπορεύματα (π.χ. φιάλες, φανοί, κόλλες, μπαταρίες, σκόνες καθαρισμού) ήταν η επόμενη κατηγορία (12 %), ακολουθούμενη από τα υλικά συσκευασίας (10%).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι έχει αλλάξει δραστικά ο τρόπος εισόδου των απομιμήσεων στην Ε.Ε. Παλαιότερα, τα προϊόντα αυτά εντοπίζονταν συχνά σε μεγάλα κοντέινερ που έφταναν στα τελωνεία μέσω πλοίων και φορτηγών. Τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο, όπως διαπιστώνει η Κομισιόν, πολλά προϊόντα «μαϊμού» φτάνουν στην Ε.Ε. σε μικρές συσκευασίες, μέσω ταχυδρομείου, κάτι που οφείλεται στην αύξηση των αγορών μέσω Διαδικτύου.
Πηγή: Καθημερινή
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Δεν υπάρχουν σχόλια: