Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

γ.γ. Διαφάνειας : X-RAY στα τελωνεία

Την αναγκαιότητα εγκατάστασης μαγνητικής πύλης και ανιχνευτών X-RAY στα τελωνεία για τον έλεγχο των καπνικών και άλλων προϊόντων, που εισάγονται λαθραία και μεταφέρονται με κοντέϊνερς, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας, στην ημερίδα, που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον έλεγχο του καπνίσματος.
Όπως τόνισε ο κ. Σούρλας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απώλεια των κρατικών εσόδων από την εισαγωγή λαθραίων προϊόντων ανέρχεται ετησίως στα 800 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το κόστος αγοράς ενός ανιχνευτή δεν ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας, «με την εγκατάσταση των επίμαχων μηχανημάτων στα τελωνεία (μαγνητικές πύλες, ανιχνευτές) μπορεί να εξαλειφθεί ή να περιορισθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων, η διακίνηση ναρκωτικών και άλλων επικίνδυνων προϊόντων για τη δημόσια ασφάλεια». Η εκτίμηση αυτή, επισήμανε ο κ. Σούρλας, «προκύπτει από το γεγονός ότι κατά το 2004 την περίοδο, που διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η τοποθέτηση μηχανήματος X-RAY, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, συνέβαλε στην εξάλειψη φαινομένων διακίνησης λαθραίων τσιγάρων από το 5ο τελωνείο του Πειραιά».
Μετά την απομάκρυνση των μηχανημάτων αυτών, κατέληξε ο κ. Σούρλας, «άρχισε και πάλι να καλπάζει το λαθρεμπόριο», ενώ με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης τσιγάρων μπορεί να προστατευτεί και η δημόσια υγεία.
Σχόλιο: Το θέμα έρχεται και ξανάρχεται στην δημοσιότητα για την αναγκαιότητα να εξοπλιστούν τα τελωνεία με X-Ray Scanner .Ποτέ όμως δεν γίνετε τίποτε. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν απλοποιηθούν οι Τελωνειακές διαδικασίες και την είσοδο στον χώρο των τελωνείων ατόμων μη πιστοποιημένων .Φανταστείτε εταιρείες να Τελωνίζουν μόνες τους , χωρίς την παρουσία ή τον έλεγχο Τελώνη.
Πηγή:Express
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com 
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Δεν υπάρχουν σχόλια: