Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Τελωνεία «full time»

Εκτελωνισμοί Αλέξανδρος Κουρτέσης Http://www.ektelonismos.com
Την επέκταση του μέτρου που αφορά στην πιλοτική λειτουργία του τελωνείου Πειραιά σε 24ωρη βάση επί επτά ημέρες την εβδομάδα, και στα άλλα δύο τελωνεία εξόδου ελληνικών προϊόντων της Ελλάδας, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος, προκειμένου να υπάρχει διευκόλυνση των εξαγωγέων σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.
Μάλιστα, η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζονος σημασίας για την απρόσκοπτη και ομαλή μεταφορά των προς εξαγωγή προϊόντων.
Απώλειες 
«Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν ανακύψει σοβαρά προβλήματα στα τελωνεία της χώρας, εξαιτίας της αδυναμίας των τελωνειακών αρχών να διευθετήσουν μεταφορές εκτός ωραρίου και αργιών, με αποτέλεσμα να χάνονται αγορές και πελάτες», επισημαίνει η ΟΦΑΕ. Σύμφωνα με την Task Force, αλλά και την Παγκόσμια Τράπεζα, το ωράριο λειτουργίας των τελωνείων αποτελεί τη βασική αιτία που για την εξαγωγή ενός ελληνικού προϊόντος απαιτούνται 19 ημέρες, όταν ο μέσος όρος για τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι 10 ημέρες.
Επιπλέον, εάν κάποιος εισαγωγέας ή εξαγωγέας θέλει να εκτελωνίσει προϊόντα εκτός ωραρίου, δηλαδή μετά τις 7 το βράδυ και κατά τις Κυριακές ή τις ημέρες αργιών, θα πρέπει να καταβάλει ο ίδιος το κόστος εκτελωνισμού. Να σημειωθεί ότι η λειτουργία των τελωνείων στο λιμάνι του Πειραιά και στο αεροδρόμιο των Σπάτων σε 24ωρη βάση επί επτά ημέρες την εβδομάδα αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Το τελωνείο στα Σπάτα λειτουργεί ήδη σε 24ώρη βάση, ωστόσο, μικρή σημασία έχει καθώς οι περισσότερες μεταφορές εμπορευμάτων στο εξωτερικό γίνονται οδικώς ή διά θαλάσσης.
Το θέμα βέβαια δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς οι τελωνειακοί υπάλληλοι θεωρούν αφ’ ενός ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και αφ’ ετέρου ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό. «Μακάρι να υπήρχαν τόσες εξαγωγές ώστε να χρειαζόταν να λειτουργούν τα τελωνεία του Πειραιά σε 24ωρη βάση. Πιστεύω ότι μέχρι τις 8 μ.μ. είναι αρκετός ο χρόνος για να γίνουν όλοι οι εκτελωνισμοί. Σπανίως μετά τις 5 μ.μ., πλην της Πέμπτης και της Παρασκευής, προκύπτει ανάγκη εκτελωνισμού», υποστηρίζει ο κ. Δημήτρης Τριμπόνιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας.
Πηγή: Ημερησία, Καθημερινή, ΑΚ
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709


Δεν υπάρχουν σχόλια: