Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

Λαθρεμπόριο & μεγάλη απάτη με προϊόντα χωρίς δασμούς

Κύκλοι και οργανωμένα συμφέροντα που επηρεάζουν τροικάνους και οικονομικούς παράγοντες της αγοράς, εκμεταλλευόμενοι  τις ανύπαρκτες αντιδράσεις  την αναταραχή και τον φόβο που επικρατεί στην  Ελλάδα  , πιέζουν ασφυκτικά ώστε να καταργήσουν κάθε έννοια ελέγχου και διαδικασίας στα τελωνεία, επιβάλλοντας τις "απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες". Η αναφορά γίνετε για μεγάλη εταιρεία Ταχυμεταφορών.
Το ποιο κάτω περιστατικό λαθρεμπορίας συνέβη χωρίς να έχουν "ενεργοποιηθεί" οι "απλουστευμένες διαδικασίες" που θέλουν να επιβάλλουν , αλλά με την φυσική παρουσία των τελωνειακών αλλά και των εκτελωνιστών. Φανταστείτε τι θα συμβεί όταν αυτές επιβληθούν ("απλουστευμένες διαδικασίες" ) ή ακόμα καλύτερα όταν "βγάλουν από την μέση"  την φυσική παρουσία Τελωνειακών και διαπιστευμένων από το Υπ. Οικονομικών εκτελωνιστών με την κατάργηση του Ν718/1977.
Επίσης διαβάστε την ανακοίνωση προειδοποίηση  της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Της Ελλάδος (ΟΕΤΕ) ,για τους λόγους συμμετοχής των εκτελωνιστών στην απεργία της 18/10/12, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον .

Διαβάστε με προσοχή το καλό άρθρο της Καθημερινής 

Απάτη ολκής ανακάλυψε το ΣΔΟΕ με πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταπολέμησης Απάτης (OLAF) και την Τελωνειακή Υπηρεσία της Βρετανίας. Οργανωμένα κυκλώματα στην Ελλάδα «ρίχνουν» παράνομα στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντα που προορίζονταν για τρίτες χώρες.
Η «κομπίνα» στήνεται ως εξής.

  1. Κάποιος «ανοίγει» μια «φορολογική» αποθήκη π.χ. στα Μέγαρα ή τη Μάνδρα, όπου σταθμεύουν προσωρινά κοντέινερ με τσιγάρα ή ποτά, τα οποία πρόκειται να εξαχθούν σε χώρες εκτός Ε.Ε., φυσικά χωρίς να καταβληθεί κανένας δασμός αφού περνούν τράνζιτ από τη χώρα.
  2. Στη συνέχεια πλαστογραφούν φορτωτικά έγγραφα που δείχνουν ότι τα κοντέινερ εξήχθησαν με πλοίο, π.χ. στη Συρία. 
  3. Όμως τα εμπορεύματα στην πραγματικότητα διοχετεύονται αδασμολόγητα στις αγορές της Ευρώπης. 
  4. Μετά την εικονική εξαγωγή συνήθως η «φορολογική» αποθήκη κλείνει

Σοβαρές υποθέσεις λαθρεμπορίας με εμπλοκή τελωνειακών αποκάλυψε έρευνα του ΣΔΟΕ σε αποθήκες τσιγάρων και ποτών της Αττικής. Σχετικές δικογραφίες υπεβλήθησαν προ εβδομάδων στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών - Οπλων του ΣΔΟΕ. Αφορμή για τις έρευνες έδωσαν πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Καταπολέμησης Απάτης (OLAF) και της Τελωνειακής Υπηρεσίας της Μ. Βρετανίας. Εκκρεμεί η άσκηση ποινικών διώξεων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου διαβιβάστηκαν οι σχετικές δικογραφίες.
Μια χαρακτηριστική υπόθεση απάτης αφορά τη δραστηριότητα «φορολογικής» αποθήκης στα Μέγαρα με την επωνυμία Tartarouga A.E.
Οπως αποκαλύπτεται, τον Νοέμβριο 2010 εξήγαγε εικονικά 16 κοντέινερ με τσιγάρα, με το πλοίο Maja.
Το ΣΔΟΕ είχε ξεκινήσει να διερευνά τη δραστηριότητα της εταιρείας ήδη από τον Οκτώβριο του 2010. Το τελικό πόρισμα υπεβλήθη στον κ. Πεπόνη τον περασμένο Αύγουστο. Αποκαλύπτεται ότι οι ιδιοκτήτες της αποθήκης πλαστογράφησαν φορτωτικά έγγραφα και διέθεσαν λαθραία στην αγορά εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα, προκαλώντας ζημία στο ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνάει τα 15 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν υπόνοιες για εμπλοκή υπαλλήλων του τελωνείου, οι οποίοι στο πλαίσιο της έρευνας κατέθεσαν ψευδώς ότι πιστοποίησαν τη φόρτωση των κοντέινερ στο πλοίο, ενώ το πλοίο Maja φόρτωσε μόνο εξαρτήματα για ανεμογεννήτριες. «Παρ’ ότι στην κατάθεσή του ο τελωνειακός Π.Δ. μας καταθέτει ότι διαπίστωσε τη φόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων στο πλοίο, τα έγγραφα που μας προσκόμισε ο πράκτορας του πλοίου και η κατάθεση που λάβαμε από αυτόν μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα εμπορευματοκιβώτια δεν φορτώθηκαν ποτέ στο πλοίο Maja», αναφέρει πόρισμα που συνέταξε το Τμήμα Ναρκωτικών - Οπλων του ΣΔΟΕ.
Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι του ΣΔΟΕ έλαβαν στις 6 Μαρτίου ένορκη κατάθεση από τον τελωνειακό, ο οποίος βεβαίωσε τη φόρτωση τσιγάρων και ανεμογεννητριών στο πλοίο. Ο ισχυρισμός του τελωνειακού ανετράπη στις 30 Μαΐου, όταν ο πράκτορας του πλοίου Maja, Σ.Ε., κατέθεσε ότι το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Ελευσίνας στις 22 Νοεμβρίου 2010, έχοντας λάβει δέκα μέρη πυλώνων ανεμογεννητριών και κανένα άλλο φορτίο.
Πλαστά έγγραφα
Από τα πλαστά φορτωτικά έγγραφα προκύπτει ότι τα 16 κοντέινερ με τσιγάρα είχαν προορισμό εταιρεία με έδρα την πόλη Λατάκια της Συρίας.
Μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πορίσματος, οι αρχές της Συρίας δεν είχαν απαντήσει στο αίτημα συνδρομής του ΣΔΟΕ.
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα 16 κοντέινερ είτε βγήκαν κρυφά από τον χώρο του τελωνείου Ελευσίνας ή ουδέποτε μεταφέρθηκαν εκεί. Το φορτίο τους (εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα) πιθανολογείται ότι διατέθηκε είτε στην Ελλάδα είτε σε χώρες της Ε.Ε., προκαλώντας ζημία στο Δημόσιο από διαφυγόντες δασμούς ύψους σχεδόν 16 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την υποτιθέμενη εξαγωγή στις 2 Δεκεμβρίου η εταιρεία Tartarouga A.E. διέκοψε τη λειτουργία της.

Πηγή:Καθημερινή
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709