Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

hp - Μέσω Θριασίου στην Κεντρική Ευρώπη


Από το λιμάνι του Πειραιά θα περνάει η Hewlett Packard τα φορτία της για την Κεντρική Ευρώπη. Η επικείμενη συμφωνία θα είναι η πρώτη που θα αξιοποιεί τις ελληνικές υποδομές συνδυασμένων μεταφορών.

Μεγάλη συμφωνία για την εμπορική κίνηση εμπορευματοκιβωτίων (containers) χαρακτηρίζεται από την πειραϊκή ναυτική κοινότητα οι διαπραγματεύσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Cosco με την Hewlett Packard για την σιδηροδρομική διαμεταφορά τουλάχιστον 20 χιλιάδων containers στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Hyundai για την μεταφορά αυτοκινήτων, βρίσκονται κοντά στην τελική συμφωνία, που αναμένεται στο τέλος του μηνός. Η σημασία της συμφωνίας για την ελληνική ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι σημαντική αυτή την περίοδο, καθώς οι πωλήσεις μεταφορικών υπηρεσιών έχουν πέσει στα 24 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα διπλασιαστούν μόνο με αυτή την συμφωνία.
Παράλληλα, αν ληφθεί υπόψη ότι η δυναμικότητα του λιμανιού του Πειραιά είναι ικανή να γεμίσει 20 - 40 τρένα την ημέρα, τότε εκτιμάται ότι δεν είναι ουτοπικό για την εταιρεία να προσδοκά τζίρο ακόμη και άνω των 100 εκατ. ευρώ το χρόνο, μετακινώντας με τρένα περίπου το 1/3 των εμπορευμάτων που φτάνουν στον Πειραιά. Ανάλογου τύπου είναι και η συμφωνία με τη Hyundai, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ο αριθμός των κοντέινερ. 
Προϋπόθεση η γραμμή Ικόνιο - Θριάσιο 
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία είναι η ολοκλήρωση και η λειτουργία των σιδηροδρομικών έργων που θα συνδέσουν το λιμάνι του Ικονίου με το Θριάσιο και η σύνδεσή τους με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Η λειτουργία της νέας γραμμής, που αναμένεται τον Νοέμβριο, θα περιοριστεί χρονικά κατά 1/3 ο χρόνος παράδοσης των εμπορευμάτων και από τις 15 μέρες θα πέσει στις πέντε με μεγάλη μείωση του κόστους. Η λειτουργία της νέας γραμμής θα πολλαπλασιάσει τις εμπορευματικές μεταφορές και θα αυξήσει κατακόρυφα την ανταγωνιστικότητα του λιμένος του Πειραιά. 
Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δεν έχει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση, (παγκόσμιο παράδοξο) με αποτέλεσμα τα εμπορεύματα που φτάνουν στην Ελλάδα, κυρίως από χώρες της Ανατολής, να μεταφορτώνονται σε μικρότερα πλοία τα οποία κατευθύνονται σε λιμάνια της βόρειας Ευρώπης, κυρίως στην Αμβέρσα, στο Ρότερνταμ, στο Αμβούργου και τελευταία σε λιμάνια της τέως Γιουγκοσλαβίας που αξιοποιούν τις ελληνικές λιμενικές αδυναμίες.
 Σύμμαχος στην κίνηση αυτή είναι και η κινεζική Cosco, επιτελείς της οποίας αναζητούν λύσεις στην υλοποίηση της συνεργασίας και στην επιτάχυνση των σιδηροδρομικών εργασιών, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Σημειωτέον πως ο Πειραιάς βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των container terminals της κινεζικής εταιρείας στην Ευρώπη για το τρέχον έτος, με αύξηση του διακινούμενου φορτίου που ξεπερνά το 100%. Από την ολοκλήρωση της συμφωνίας και της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής προκύπτουν μεγάλα οφέλη για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία ενισχύεται σημαντικά εν όψει της αποκρατικοποίησής της. 
Σχετικά με την διαδικασία της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης τόνισε πως "πρώτα πρέπει να ξεπεράσουμε τα όποια νομικά εμπόδια υπάρχουν στα ζητήματα κρατικών ενισχύσεων για τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και να γίνει το πλάνο οργανωτικής αναδιάρθρωσης. Αναμένουμε αποτελέσματα τους αμέσως επόμενους μήνες. 
Μετά την αποσαφήνιση του τοπίου, δρομολογούμε την ιδιωτικοποίηση της ROSCO, εταιρείας για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, για να διευκολυνθεί στη συνέχεια και η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 
Κατόπιν, η περιουσία της ΓΑΙΑΟΣΕ μεταφέρεται στο Δημόσιο, όπως εξαρχής προβλεπόταν, εφόσον το Δημόσιο ανέλαβε την περιουσία αυτή ως αντάλλαγμα για την ανάληψη χρέους του ΟΣΕ".
Για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρουσιάζει έσοδα 82,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,77 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει μικρή κερδοφορία, προ φόρων, 96 χιλιάδων ευρώ.
Πηγή:ICT
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709