Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Εκτινάχθηκε η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από την Cosco στο 9μηνο

Η αύξηση άγγιξε το 96% στον προβλήτα ΙΙ του Πειραιά που ελέγχει η θυγατρική της κινεζικής εταιρείας ΣΕΠ
Στα ύψη έχει εκτιναχθεί η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από τον προβλήτα ΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά τον οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιώς (ΣΕΠ Α.Ε.), θυγατρική της κινεζικής Cosco, καθώς έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους είχαν διακινηθεί περισσότερα από 1,6 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, αριθμός υψηλότερος από τον στόχο που είχε τεθεί για 1,4 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.
Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές του έτους έως και τον Σεπτέμβριο του 2012 η ΣΕΠ διακίνησε κατά 96%, περίπου, περισσότερα εμπορευματοκιβώτια σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2011. Μάλιστα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Cosco Pacific, η ΣΕΠ μόνο κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2012 διακίνησε 171.000 εμπορευματοκιβώτια, σημειώνοντας αύξηση κατά 77,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Κύκλοι της ΣΕΠ εκτιμούν ότι έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2012 από τον προβλήτα ΙΙ θα διακινηθούν περί τα 2.100.000 εμπορευματοκιβώτια.
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο Πειραιάς συνεχίζει να παραμένει ο πιο δυναμικός σταθμός διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων για τους Κινέζους στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, καθώς στο εννεάμηνο του 2012, από τους Σταθμούς που ελέγχει η Cosco, ο Πειραιάς είχε αύξηση 96%, περίπου, η Νάπολη αυξήθηκε κατά 19,1%, ενώ ο σταθμός στο λιμάνι της Αμβέρσας σημείωσε μείωση 11,6% όπως και στο Σουέζ όπου η μείωση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων ήταν της τάξης του 9,5%.
«Είναι προφανές ότι η Cosco στρέφει όλο και περισσότερα φορτία της προς τον Πειραιά και συγκεκριμένα προς τον προβλήτα ΙΙ, τον οποίο ελέγχει κατά 100%, δείχνοντας στην πράξη το πόσο σημαντικό για τα στρατηγικά της σχέδια είναι το λιμάνι του Πειραιά», ανέφεραν στην «Κ» κύκλοι της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης (ΔΝΕ) και συμπλήρωσαν, «επίσης η μείωση της γραφειοκρατίας, οι ανταγωνιστικές τιμές, η υψηλή παραγωγικότητα αλλά και η σιγουριά που αισθάνεσαι όταν φέρνεις φορτία στον προβλήτα ΙΙ συντέλεσαν στο να επιλέγουμε και εμείς, στη μεγάλη πλειοψηφία μας, τους Κινέζους, γνωρίζοντας ότι δεν θα συναντήσουμε “απρόοπτα” που θα μας δημιουργήσουν προβλήματα στην εύρυθμη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων». Να σημειωθεί ότι η ΣΕΠ, διά της μητρικής της εταιρείας Cosco, έχει προγραμματίσει σημαντικές επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του προβλήτα ΙΙ αλλά και την ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του προβλήτα ΙΙΙ ώστε από τη στιγμή που θα αρχίσουν να λειτουργούν συγχρόνως και οι δύο προβλήτες (ο ΙΙ και ο υπό κατασκευή ΙΙΙ) η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων να φθάσει στα 3,7 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια ετησίως.
Επίσης, στο πλαίσιο διεύρυνσης αλλά και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών της η ΣΕΠ προχώρησε στην κατασκευή υπερσύγχρονου αποθηκευτικού χώρου 7 χιλιάδων τ.μ. (PCDC)
Στον νέο χώρο σε έκταση 5.200 τ.μ.  μπορούν να αποθηκεύονται εμπορεύματα ξηρού φορτίου, ενώ εμπορεύματα που χρειάζονται συντήρηση και κατάψυξη  μπορούν να αποθηκεύονται σε χώρο έκτασης 620 τ.μ. Κύκλοι της ΣΕΠ ανέφεραν ότι στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της αποθήκης συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι βρίσκεται στην Ελεύθερη Ζώνη τύπου I στον Πειραιά, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα διαχείρισης και αποθήκευσης φορτίων χωρίς καμία τελωνειακή διατύπωση ή εγγυήσεις ή γραφειοκρατικές διαδικασίες μέχρι τον τελωνισμό και την ολική ή μερική έξοδο από την Ελεύθερη Ζώνη για απορρόφηση στην εγχώρια αγορά.


Εσοδα 121,9 εκατ. περιμένει ο ΟΛΠ το 2013
Αύξηση των εσόδων του κατά 8,2% στα 121,9 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη περί τα 13,3 εκατ. ευρώ προβλέπει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α.Ε.) για το 2013. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΠ από τον «Προϋπολογισμό Αποτελεσμάτων Χρήσης 2013», τον οποίο ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ Α.Ε., προκύπτει ότι κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της ανόδου του κύκλου εργασιών του Οργανισμού θα παίξουν τα αυξημένα κατά 42,8% έσοδα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και η συνεχής μείωση των δαπανών (2,5% οι γενικές και 9,2 οι εργασιακές) παρά την αύξηση των τιμών για αναλώσιμα και συντηρήσεις του λιμένα.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου του 2012 η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από τον προβλήτα Ι που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ ήταν αυξημένη κατά 34,5%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το εννεάμηνο του 2012 διακινήθηκαν από τον ΟΛΠ 500.000 εμπορευματοκιβώτια έναντι 365.000 εμπορευματοκιβωτίων, περίπου, που διακινήθηκαν το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΠ σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στην παραγωγικότητα γενικά και ανά πόστα από 121,5 κινήσεις τον Ιανουάριο του 2011 σε 130,3 τον Ιανουάριο του 2012 και σε 143,16 τον Αύγουστο του 2012.

Πηγή:
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709