Ειδικά μηχανήματα που θα σκανάρουν τις διερχόμενες νταλίκες στα τελωνεία, ενίσχυση του προσωπικού τους και θάλαμο επιχειρήσεων για τον συντονισμό των ελέγχων επιστρατεύει η κυβέρνηση στη μάχη κατά της εισαγωγής προϊόντων απομίμησης που κάνει ετήσιο τζίρο 20 δισ. ευρώ και στερεί από το Δημόσιο έσοδα 6 δισ. ευρώ. (Σχετικό άρθρο από παλαιότερη ανάρτηση)
Τα μηχανήματα αυτά (σήμερα η Ελλάδα δεν διαθέτει ούτε ένα, όταν γειτονικές μας χώρες έχουν έως και 17) αποτελούν τμήμα της «διαρκούς επιχείρησης σκούπα» κατά του παρεμπορίου, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σε συνεργασία με τα τελωνεία, το ΣΔΟΕ, το Λιμενικό, τη Δημοτική Αστυνομία και άλλους φορείς.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης δημιουργία θαλάμου επιχειρήσεων που θα συντονίζει τις επιχειρήσεις, ειδική τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες, αλλά και περιπολίες από μέλη εμπορικών συλλόγων στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων, που θα ενημερώνουν για κρούσματα παρεμπορίου.
Ο νέος μηχανισμός θα δράσει υπό την καθοδήγηση του ίδιου του Πρωθυπουργού ο οποίος θα δώσει κατευθύνσεις στα συναρμόδια υπουργεία, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, και θα λειτουργεί ως ενιαία Αρχή.
Είχε προηγηθεί πολύωρη σύσκεψη του υπουργού με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων.
Το σχέδιο έχει ως εξής:
Πρώτον, τα μεγάλα τελωνεία και λιμάνια της χώρας θα ενισχυθούν με μηχανήματα x-ray scanners (ή μαγνητικές πύλες). Πρόκειται για αψίδες μέσα από τις οποίες διέρχονται τα φορτηγά και σκανάρουν τόσο το περιεχόμενό τους (αν πράγματι μεταφέρουν ρουχισμό ή κάτι άλλο) όσο και το αν η ποσότητα συμφωνεί με την αναγραφόμενη στο τιμολόγιο. Δύο τέτοια συστήματα αμερικανικής προέλευσης είχαμε δανειστεί το 2004 για να ελέγχουν τα κοντέινερ που φεύγουν από το λιμάνι του Πειραιά για τις ΗΠΑ, αλλά δεν αγοράστηκαν ποτέ. Ενίσχυση των ελέγχων στα τελωνεία θα υπάρξει και μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνικών όπως του συστήματος risk analysis (επιλεκτικοί έλεγχοι ανάλογα με τον παραλήπτη).
Δεύτερον, τα συνεργεία των τεσσάρων σωμάτων που ελέγχουν σήμερα το παρεμπόριο (Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, ΣΔΟΕ και Λιμενικό) θα συντονίζονται κεντρικά από έναν θάλαμο επιχειρήσεων. Τον συντονισμό θα αναλάβει ο γ.γ. Εμπορίου Στ. Κομνηνός. Σε πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή που θα ανακοινωθεί προσεχώς, καταναλωτές και έμποροι θα μπορούν να κάνουν καταγγελίες, οι οποίες θα αξιολογούνται από τον θάλαμο επιχειρήσεων. Μέλη εμπορικών συλλόγων, 252 συνολικά (όσα και οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας) που θα εκπαιδευτούν - όπως είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης - από την ΕΣΕΕ με δικά της χρήματα, θα περιπολούν σε κάθε μεγάλο εμπορικό δρόμο της Αθήνας και άλλων πόλεων. Κάθε φορά που θα διαπιστώνουν κρούσματα παρεμπορίου, θα ενημερώνουν τον θάλαμο επιχειρήσεων.
Τα τελωνεία.
Η μαύρη τρύπα του συστήματος ήταν και είναι τα τελωνεία. Υποστελεχωμένα και χωρίς τεχνικά μέσα, κάνουν πολύ πιο εύκολη τη δουλειά των κυκλωμάτων.
Παρόμοιο είναι το πρόβλημα στο Λιμενικό. Επιπλέον προσωπικό μπορεί να προέλθει από μετατάξεις. Για παράδειγμα, στο λιμάνι του Γαυρίου στην Ανδρο υπηρετούν 12 λιμενικοί, υπεραρκετοί για τον μειωμένο φόρτο εργασίας των χειμερινών μηνών, όπως είπε ο κ. Μίχαλος. «Υπάρχει τεράστιο θέμα, το σύστημα μπάζει από παντού», παραδέχτηκε και ο κ. Χατζηδάκης.
Παλαιότερες Αναρτήσεις μας: 1η 2η
Πηγή:Τα Νέα
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709
Πηγή:Τα Νέα
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709