Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Όλα έτοιμα για την παραχώρηση του ΟΛΘ

Στην τελική ευθεία εισέρχονται σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι επίσημες -και ανεπίσημες- διεργασίες για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης η παραχώρηση του οποίου -όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι- θα προκηρυχθεί ενδεχομένως πριν από αυτές του ΟΛΠ. Την ίδια ώρα τα οικονομικά μεγέθη του λιμανιού της συμπρωτεύουσας εμφανίζονται βελτιωμένα, ενώ οι τελευταίες εκκρεμότητες σχετικά με τα έργα υποδομών που είναι απαραίτητα βαίνουν προς ολοκλήρωση. "Αγκάθια" παραμένουν η κατάληξη της ανάθεσης του έργου της κατασκευής του προβλήτα 6 αλλά και η ολοκλήρωση της μεταφοράς του τελωνείου πλησιέστερα και εντός του λιμανιού.
Μνηστήρες
Παράλληλα το ενδιαφέρον των ξένων εμφανίζεται ζωηρό με ονόματα όπως η Hutchinson από το Χονγκ Κονγκ, η κινεζική Cosco και η Ιταλό-ελβετική Mediterranean Shipping Company να φέρονται ως έτοιμα να καταθέσουν προσφορές καθώς η στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή συνιστά μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και για το λιμάνι. Υπενθυμίζεται πως η Hutchison κατά την προηγούμενη προσπάθεια παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ το 2008 είχε προσφέρει 419 εκατ. ευρώ ενώ χαμηλότερη προσφορά είχε πραγματοποιήσει και η Cosco Pacific LTD. Ο λόγος για τον προβλήτα 6 που όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η κατασκευή του σε ωφέλιμο μέγεθος δηλαδή η επέκταση του κατά 600 μέτρα.
Ο 6ος προβλήτας
Για το έργο της επέκτασης του 6ου προβλήτα, του ουσιαστικότερου κομματιού αφού θα προσδώσει στο λιμάνι κρίσιμο μέγεθος, που παρουσίασε εμπλοκή μετά την αδυναμία της μειοδότριας Μοχλός συμφερόντων ομίλου Στέγγου να παρουσιάσει εγγυητική επιστολή η διοίκηση του ΟΛΘ προβλέπεται πως θα πρέπει να υπογράψει με το δεύτερο μειοδότη, ήτοι την εταιρεία "Άκτωρ", κάτι το οποίο δεν έχει ακόμα γίνει εξαιτίας σύμφωνα με πληροφορίες και της αβεβαιότητας που επικράτησε λόγω εκλογών. Άλλες πηγές πάντως υπογραμμίζουν πως την επένδυση θα μπορούσε τελικά να την αναλάβει και ο παραχωρησιούχος κατά το μοντέλο του προβλήτα ΙΙΙ που ανέλαβε η Cosco στον Πειραιά.
Πηγή:Μερική αναδημοσίευση Capital.gr / Ολόκληρο το Άρθρο Εδώ
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709