Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Απαγόρευση εισαγωγής φορτίων τροφίμων

Δύο φορτία μπανάνας προέλευσης Ισημερινού κι ένα φορτίο με σιρόπια από την Τουρκία, μπλόκαραν στα Τελωνεία του Πειραιά οι γεωπόνοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, που συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τη μάχη των ελέγχων σε όλα τα σημεία εμπορίας και διακίνησης τροφίμων για την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Ειδικότερα, μετά από έλεγχο στο Ε’ Τελωνείο, οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε 70.330 κιλά μπανάνας προέλευσης Ισημερινού. Το προϊόν κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς βρέθηκε με καρπούς ποιοτικά υποβαθμισμένους (σάπιοι και υπερώριμοι).
Το φορτίο από την Τουρκία εισήχθη μέσω του ΣΤ΄ Τελωνείου και είχε βάρος 800 κιλών. Η είσοδός του στη χώρα απαγορεύτηκε καθώς μετά από έλεγχο που έγινε αλλά και χημική ανάλυση από την Γ’ Χημική Υπηρεσία Πειραιά, διαπιστώθηκε ότι το σιρόπι περιείχε τις τεχνητές γλυκαντικές ύλες Ε-950, Ε-951, Ε-952 και Ε-954, οι οποίες απαγορεύονται για την κατηγορία του τροφίμου αυτού.
Για την υπόθεση η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ενημέρωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά.
Πηγή:PortNet
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος, Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709