Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Υποστελεχωμένα τα Τελωνεία, ανθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων - ποτών

Εικόνα διάλυσης επικρατεί στα Τελωνεία της χώρας, με σαφή επίπτωση στις εξαγωγές και σοβαρούς κινδύνους από τη δράση κυκλωμάτων λαθρεμπορίας. Η υποστελέχωση στις κύριες πύλες εισόδου της Ελλάδας από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια έχει ως αποτέλεσμα τον ανεπαρκή έλεγχο των εισερχόμενων οχημάτων καθώς ορισμένες νύχτες υπηρετούν μόλις δύο υπάλληλοι...
«Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα αποδεκατισμένα από προσωπικό Τελωνεία είναι δραματικά εκρηκτική» δηλώνει από την πλευρά του στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των τελωνειακών υπαλλήλων Μακεδονίας Θ. Κρέτσης. Η έλλειψη προσωπικού και τεχνικών μέσων λειτουργεί προς όφελος των λαθρεμπόρων. Οι τελωνειακοί ενημέρωσαν με υπόμνημα τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου και απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια σύνορα της χώρας είναι από δύσκολη έως επικίνδυνη. Στο συνοριακό Τελωνείο Κήπων Νομού Εβρου το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, αντί για τους 65 υπαλλήλους στις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, υπηρετούν μόνο 22. Τις νύχτες τα δεκάδες φορτηγά ελέγχονται από τρεις μόλις υπαλλήλους και αν κάποιος αρρωστήσει από δύο.
Το Τελωνείο Ευζώνων (με 55 οργανικές θέσεις) στα σύνορα με τα Σκόπια, η μεγαλύτερη χερσαία πύλη εισόδου στη χώρα, ενοποιήθηκε με το σιδηροδρομικό Τελωνείο Ειδομένης (18 οργανικές θέσεις). Συνολικά, υπηρετούν 34 υπάλληλοι. Η κάθε βάρδια λειτουργεί με 4 - 5 υπαλλήλους. «Τα χιλιάδες Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα που εισέρχονται κάθε μέρα ελέγχονται από έναν υπάλληλο» λέει στα «ΝΕΑ» τελωνειακός που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Κάθε 24ωρο βγαίνουν 300-400 φορτηγά και βυτία. Οι ουρές είναι μεγάλες, οι ρυθμοί εργασίας ψυχοφθόροι και εξοντωτικοί. Η πιθανότητα διάπραξης ανθρώπινου λάθους μεγάλη» προσθέτει. Οι λαθρέμποροι, λένε οι γνωρίζοντες, γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει και λειτουργούν με «λαγούς». Ενα ύποπτο φορτηγό αρκεί για να απασχολήσει τους 2-3 υπαλλήλους της βάρδιας ώστε να περάσει ανενόχλητο το όχημα με τα λαθραία προϊόντα.
Στη μεθόριο με τη Βουλγαρία γίνεται πάρτι από τις λαθραίες εισαγωγές γνήσιων οινοπνευματωδών ποτών με χαμηλό ΦΠΑ από τη Βουλγαρία. «Μόνο το κλιμάκιο στον Προμαχώνα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, στην Εξοχή (Δράμα) και στο Ορμένιο (Εβρο) περιστασιακά, αφού δεν επαρκούν οι υπάλληλοι» σημειώνει τελωνειακός που υπηρετεί στην περιοχή. Οι διαφορές φόρων στα ποτά, τα τσιγάρα και τα καύσιμα είναι μεγάλες. Ο φόρος για γνήσιο ουίσκι στη Βουλγαρία είναι κάτω από 3 ευρώ ενώ στην Ελλάδα αγγίζει τα 10 ευρώ. Καθημερινά σχεδόν οι τελωνειακοί του Προμαχώνα παραπέμπουν στον εισαγγελέα περιπτώσεις λαθρεμπορίας. Τα μέσα είναι πενιχρά. «Γεφυροπλάστιγγες και μηχανήματα σκάνερ έχουν οι Βούλγαροι, εμείς έχουμε κατσαβίδια και φακούς» λέει ο ίδιος.
Πηγή:Τα Νέα
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709