Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Αγονος ο διεθνής διαγωνισμός ΟΛΘ

Αύξηση στη διακίνηση εμπορευμάτων 
κατά 3,93%,
με 1.393.414 τόνους τον 
Ιανουάριο του 2012.
«Ατελέσφορος λόγω μη συμμετοχής» απέβη τελικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΘ Α.Ε., κ.Στέλιο Αγγελούδη, ο διεθνής δημόσιος διαγωνισμός του ΟΛΘ για την 25ετή παραχώρηση σε ιδιώτη του τέταρτου προβλήτα, όπου βρίσκονται τα σιλό δημητριακών και την επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στον εν λόγω προβλήτα.
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι καλούνταν να αναλάβουν τη λειτουργία των σιλό και την παροχή υπηρεσιών φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης δημητριακών με την αρχή εξυπηρέτησης "κοινού χρήστη" και να προβούν σε επενδύσεις της τάξης των 5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό-επέκταση των εγκαταστάσεων σιλό.
Από πλευράς ΟΛΘ η έλλειψη συμμετοχής στο διαγωνισμό (δεν κατατέθηκε καμία προσφορά) αποδίδεται όχι στην έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, ούτε και στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, αλλά στη μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και ο κ.Αγγελούδης δηλώνει ότι ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί εντός τριμήνου.
Αξίζει, δε, επίσης να σημειωθεί ότι μέσω του εν λόγω διαγωνισμού επικοινωνιακά ο ΟΛΘ θέλησε να περάσει το μήνυμα του ανοίγματος του λιμανιού στις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση.
Θετικές, στον αντίποδα, προδιαγράφονται οι εξελίξεις - άνευ απροόπτου - όσον αφορά το έργο της επέκτασης του έκτου προβλήτα, καθώς σύμφωνα με τον κ.Αγγελούδη το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση του έργου, σε συνέχεια της άρσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον περασμένο Δεκέμβριο, της προσφυγής που είχε κατατεθεί από εταιρεία που είχε συμμετάσχει στο διαγωνισμό.
Αύξηση εμπορευμάτων
Επίσης θετική είναι η πορεία της διακίνησης εμπορευμάτων μέσω του ΟΛΘ στον πρώτο μήνα του έτους, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της διοίκησης της εταιρείας για αναμενόμενη αύξηση της εμπορευματικής κίνησης το 2012.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία Ιανουαρίου, που δημοσιοποίησε ο ΟΛΘ στην ιστοσελίδα του, καταγράφηκε συνολική αύξηση στη διακίνηση εμπορευμάτων κατά 3,93%, με 1.393.414 τόνους έναντι 1.340.767 τόνων τον Ιανουάριο του 2011.
Αξιοσημείωτη άνοδος σημειώθηκε στο κομμάτι των εμπορευματοκιβωτίων, με αύξηση συγκεκριμένα κατά 8,25% σε TEU και κατά 3,70% σε τεμάχια, ενώ κατά 33,06% ήταν αυξημένοι και οι επιβάτες, σε αντίθεση με το συνολικό αριθμό των πλοίων που "έδεσαν" στον ΟΛΘ, τα οποία ανήλθαν σε 141 έναντι 169 πέρυσι.

Πηγή: Ναυτεμπορική
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709