Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Λιμάνια: «Τρικυμία» από τη σάρωση στα εμπορευματοκιβώτια

Νταλίκα την ώρα που
περνά από Ακτίνες Χ
Την εφαρμογή στην Ελλάδα συστήματος ελέγχου του 100% των εμπορευματοκιβωτίων που εισέρχονται στη χώρα από τα λιμάνια με ειδικά μηχανήματα scanners για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την πάταξη του παρεμπορίου σχεδιάζει να καθιερώσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αδωνις Γεωργιάδης.
Κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει «τρικυμία» στις ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών που φέρνουν τα πλοία τους στη χώρα, οι οποίες ανησυχούν ιδιαίτερα τόσο για τη συμφόρηση που θα δημιουργηθεί όσο και για την αύξηση του κόστους διακίνησης των containerships, αφού ήδη επιβαρύνονται για την εφαρμογή του Κώδικα Ασφαλείας σε λιμάνια και λιμενικές εγκαταστάσεις από 8 μέχρι 9,5 ευρώ το ένα.
Μάλιστα το συγκεκριμένο σχέδιο ήθελε να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μπους στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα μετά την κάθετα αντίθετη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης των φορέων της ναυτιλίας, αλλά και των επιχειρηματικών φορέων των ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό νόμο που είχε προωθηθεί, η εισαγωγή αγαθών διά θαλάσσης στις ΗΠΑ δεν θα είναι δυνατή αν δεν έχει προηγηθεί έλεγχος και σάρωσή τους από συστήματα ακτίνων X στα λιμάνια απόπλου.
Εκτός από το επιπλέον κόστος και τη συμφόρηση στα λιμάνια, απεδείχθη ότι και το ίδιο το μέτρο δεν είναι περισσότερο αποτελεσματικό από τα ισοδύναμα μέτρα. Σημειώνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα containers που σκανάρονται δειγματοληπτικά σε κάθε λιμάνι κυμαίνονται από το 0,5 μέχρι το 5% του συνόλου της διακίνησής τους.
Η θέση της Ευρώπης
Η πρόταση των ΗΠΑ επέφερε πολλαπλές αντιδράσεις και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σύμφωνα με πόρισμα της σχετικής ομάδας εργασίας «η σάρωση του συνόλου των αγαθών απαιτεί ευμεγέθης επενδύσεις, αυξάνει δραματικά το κόστος μεταφοράς, επιδρά αρνητικά στην ευημερία, ενώ αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή ροή του εμπορίου.
Επιπλέον, η επιβολή των υποχρεώσεων στους φορείς διαχείρισης λιμένων, τις μεταφορικές εταιρίες και κατ' επέκταση στους τελικούς καταναλωτές δεν έχει αποδειχθεί ότι θα επιφέρει σημαντική βελτίωση των υφιστάμενων επιπέδων ασφαλείας».
Στην Ελλάδα
Οι δύο προβλήτες του Ικονίου
ΣΕΠ (μεγάλη) ΟΛΠ  (μικρή)
Στην Ελλάδα η είσοδος εμπορευματοκιβωτίων γίνεται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τα λιμάνια του Πειραιά (ΣΕΠ - Cosco και ΟΛΠ ) και της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), όπου ήδη εφαρμόζεται ο ISPS Code και περνούν δειγματοληπτικά από έλεγχο και από scanners για θέματα τρομοκρατίας με το κόστος να ανέρχεται ανά εμπορευματοκιβώτιο από 8 μέχρι 9,5 ευρώ.
Η σάρωση του συνόλου των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται μέσω των ελληνικών λιμένων αναμένεται να επιφέρει μια επιπλέον αύξηση της τάξης των 8 με 10 ευρώ αρχικός υπολογισμός επί του κόστους χειρισμού, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο λιμάνι, ενώ θα προκαλέσει μεγάλη συμφόρηση. Φορείς της αγοράς ανέφεραν ότι στις ΗΠΑ όταν γίνεται ενδεικτικός έλεγχος σε εμπορευματοκιβώτιο το κόστους ανέρχεται σε 200 δολάρια μίνιμουμ.
Σε μια περίοδο που στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τη χώρα σε διαμετακομιστικό κέντρο, να αναβαθμίσει τα logistics, ώστε εκτός από τα εγχώρια εμπορευματοκιβώτια να περνούν από τη χώρα μας και κοντέινερ για τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά ακόμη και για τη Βόρεια Ευρώπη μέσω σιδηρόδρομου, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν τα μεγάλα λιμάνια της χώρας θα είναι ανταγωνιστικά έναντι των εμπορικών λιμανιών των γειτονικών χωρών.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email:kourtesisa@hotmail.com
Tel:6977636709