Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

«Πράσινο φως» για επενδύσεις στο λιμάνι Πειραιά

Το πρώτο «πράσινο φως» για την επέκταση της νότιας πλευράς του επιβατικού λιμένα Πειραιά και τη δημιουργία ξενοδοχείων 5 αστέρων, την «παγόδα» του ΟΛΠ, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι υπηρεσίες του υπουργείου καταρχήν έκριναν θετικά την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δύο έργων που σχετίζονται με την ενίσχυση της κρουαζιέρας και ζητούν να ληφθεί ειδική μέριμνα στα επόμενα στάδια αδειοδότησης για την κυκλοφοριακή επιβάρυνση που θα προκαλέσουν στην περιοχή.
Οι δύο αποφάσεις ελήφθησαν στις 25 Νοεμβρίου από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος  του υπουργείου και δημοσιεύτηκαν χθες στη Διαύγεια. Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές:
– Το μεν ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων στη ζώνη του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς θεωρείται ότι είναι συμβατό καταρχήν με τις κατευθύνσεις του εθνικού χωροταξικού πλαισίου, καθώς θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης του τομέα κρουαζιέρας. Το έργο αφορά την κατασκευή ξενοδοχείου 500 κλινών (περίπου 37.200 τ.μ.), επιβατικό σταθμό κρουαζιεροπλοίων (περίπου 6.000 τ.μ.) και σύνοδες εγκαταστάσεις (περίπου 11.900 τ.μ.) αντικαθιστώντας υφιστάμενα κτίρια: το εκθεσιακό κέντρο ΟΛΠ (παγόδα) και την πενταγωνική αποθήκη. Η θετική γνωμοδότηση δίνεται υπό τους όρους ότι το έργο δεν θα έρθει σε αντίθεση με τους περιορισμούς της νομοθεσίας και ότι της κατασκευής του θα προηγηθεί συνολική κυκλοφοριακή μελέτη, που θα λαμβάνει υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση και τα υπόλοιπα προτεινόμενα έργα στο λιμάνι (την επέκταση λιμένα στη νότια πλευρά, το ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Ακτή Μιαούλη και το κτιριακό συγκρότημα του κέντρου κρουαζιέρας και του εκθεσιακού συνεδριακού κέντρου στη θέση Παλατάκι).
– Για τη δε επέκταση του νότιου τμήματος του επιβατικού λιμένα Πειραιά, εκτιμάται ότι το έργο δεν θα προκαλέσει επιπρόσθετες οχλήσεις, αφού δεν εισάγει κάποια νέα χρήση στην περιοχή. Το έργο αφορά την κατασκευή επέκτασης του κεντρικού επιβατικού λιμένα προς τη νότια πλευρά, εξωτερικά του λιμανιού, προκειμένου να δημιουργηθεί η κατάλληλη λιμενική υποδομή για την εξυπηρέτηση μεγάλου μεγέθους κρουαζιερόπλοιων. Οπως και στην περίπτωση του ξενοδοχείου στην παγόδα του ΟΛΠ, ζητείται εκτός των άλλων να ληφθεί ειδική μέριμνα για την κυκλοφοριακή επιβάρυνση που θα προκαλέσει.
Μετά τη θετική γνωμοδότηση των υπηρεσιών του υπουργείου, ο ενδιαφερόμενος φορέας θα μπορεί να προχωρήσει στην κανονική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων.
Πηγή: Καθημερινή
Αναδημοσίευση: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email:kourtesisa@hotmail.com
Tel:6977636709