Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ανησυχία για την Cosco

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τρία πλοία της Cosco κρατούνται λόγω μη καταβολής ναύλων από την κινεζική εταιρεία, η οποία επιζητεί μείωση των συμφωνηθέντων ναύλων σε χαμηλότερα επίπεδα, γεγονός που επέδρασε στη διαθεσιμότητα πλοίων.
 Όπως επισημαίνει ο ναυλομεσιτικός οίκος Weberseas, θετικά στο βασικό δείκτη επέδρασε και η πορεία των ναύλων των πλοίων τύπου panamax οι οποίοι αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ενισχύθηκαν οι εξαγωγές δημητριακών από τις ΗΠΑ, ενώ συνεχίσθηκαν οι εισαγωγές άνθρακα από την Κίνα.
Οι ναύλοι στα panama από Ατλαντικό για Απω Ανατολή έφθασαν τα 25.000 δολ. την ημέρα σημειώνει ο ίδιος ναυλομεσιτικός οίκος. Η κινεζική ζήτηση για εισαγωγές άνθρακα ενισχύθηκαν, κυρίως, από τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές και τη μείωση των αποθεμάτων στα λιμάνια, αναφέρει ο νορβηγικός οίκος Pareto σύμφωνα με τον Bloomberg.
Επισημαίνεται ότι ο δείκτης των panamax, ο BPI, σημείωσε άνοδο κατά 10,8% σε σύγκριση με την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στις 1.913 μονάδες το υψηλότερο σημείο από τις αρχές Αυγούστου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η υπερπροσφορά πλοίων παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της ναυτιλίας και η πίεση εξ αυτού του λόγου στη ναυλαγορά ξηρού φορτίου αναμένεται να παραμείνει και το επόμενο διάστημα παρά τις αυξομειώσεις των ναύλων λόγω συγκυρίων.
«Η υπερβάλλουσα χωρητικότητα δεν εξαλείφει τη μεταβλητότητα στους ναύλους εκτιμά η Barclays και προσθέτει ότι βραχυπρόθεσμο ράλι δεν συνιστά θεμελιώδη αλλαγή στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Επισημαίνεται σύμφωνα με στοιχεία της Intermodal ότι, ο υφιστάμενος στόλος των πλοίων ξηρού χύδην φορτίου φθάνει τους 575,8 εκατ. dwt, ενώ τα υπό ναυπήγηση πλοία έχουν συνολική μεταφορική ικανότητα 224,1 εκατ. dwt, αποτελούν δηλαδή το 39% του υφιστάμενου στόλου.
Το ενθαρρυντικό στοιχείο βέβαια είναι ότι σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2009 η μεταφορική ικανότητα τού υπό ναυπήγηση στόλου ξηρού φορτίου αποτελούσε το 68% του υφιστάμενου τότε στόλου, η μεταφορική ικανότητα του οποίου ήταν 434,3 εκατ. dwt, ενώ του υπό ναυπήγηση 296,6 εκατ.
Πηγή: Ναυτεμπορική, MariNews
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης . Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων.
Http://www.ektelonismos.com
email:kourtesisa@hotmail.com