Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Κινεζικό ενδιαφέρον για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Φουντώνει το κινεζικό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς επίκειται η υπογραφή συμφωνίας για την παράταση της σύμβασης παραχώρησής του από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «The Sunday Times» του Λονδίνου, με τίτλο "China to land Greek airport" ο κινεζικός όμιλος HNA προέκυψε προχθές ως επικρατέστερος για να αναλάβει το αεροδρόμιο της Αθήνας. Ο κινεζικός όμιλος είναι ένας από τους δύο εναπομείναντες ενδιαφερόμενους για την απόκτηση της γερμανικής Hochtief, η οποία κατέχει το 40% του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο άλλος είναι η γαλλική Vinci.
Ο ΗΝΑ διαχειρίζεται 13 αεροδρόμια στην Κίνα καθώς και την τέταρτη μεγαλύτερη κινεζική αεροπορική εταιρεία, την Hainan. Επίσης συνδέεται μέσω συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με τη Shenzen Airoport, η οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», με επιστολή της στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις 30 Μαΐου, όπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ».
Η Shenzen Airport διαχειρίζεται το ομώνυμο αεροδρόμιο του Shenzen, που είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στην Κίνα και το πρώτο που εξυπηρετεί συνδυασμένες μεταφορές θαλάσσης, ξηράς και αέρος. Κάτι που παραπέμπει σε σχέδια συνεργασίας με την Cosco, στο λιμάνι του Πειραιά.
Eφόσον η Hochtief κλείσει τελικά τη συμφωνία με τους Κινέζους, το ποσοστό της στον Αερολιμένα Αθηνών θα περάσει σε κινεζικά χέρια. Ετσι, η παράταση της σύμβασης που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση θα αφορά πλέον τον κινεζικό όμιλο.
Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση συζητά επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για την περίοδο 2026-2046.
Σχόλιο: "Μ'αεροπλάνα και βαπόρια " Με την Cosco πήρε τα λιμάνια , τώρα θα πάρει τα Αεροδρόμια
Πηγή: Τα Νέα, Εκτ. Συσπείρωση
Αναδημοσίευση: Κουρτέσης Αλέξανδρος . Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. Εισαγωγές Εξαγωγές.
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email:kourtesisa@hotmail.com