Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΟΜΥΛΕ: Βάζει πλάτη στο ξεπούλημα των λιμανιών

Έτοιμη να βάλει τη σφραγίδα της και στο νέο έγκλημα που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την παράδοση των λιμανιών έως και 100% στους ιδιώτες, εμφανίστηκε η πλειοψηφία της διοίκησης στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες μέσα στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης για να διακηρύξει δήθεν την απόφασή της να αντισταθεί στο ξεπούλημα των λιμανιών και της δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γ. Γεωργακόπουλος, προανήγγειλε ότι ο αγώνας που ξεκίνησε ήδη με καταλήψεις στα γραφεία των Οργανισμών - για να μην τα βάλουν με την οικονομία και την κοινωνία - και θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, θα είναι μεγάλος και θα πάει μέχρι τέλος. Θα είναι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η μητέρα των μαχών».
Πίσω από τις αγωνιστικές μεγαλοστομίες, αποκάλυψε ότι η ΟΜΥΛΕ διαπραγματεύεται το ποσοστό των λιμανιών που θα ιδιωτικοποιηθεί. Ετσι επανέλαβε πως διεκδικεί το 51% και το μάνατζμεντ να ανήκουν στο κράτος και όλες οι λιμενικές δραστηριότητες να εκτελούνται από εργαζόμενους του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Βέβαια, διευκρίνισε ότι οποιοδήποτε άλλο ποσοστό ιδιωτικοποίησης δεν αποτελεί κόκκινη γραμμή. Ετσι πχ θα μπορούσε η κυβέρνηση να εκχωρήσει σε ιδιώτες το 23% από το 75% που ελέγχει σήμερα το κράτος.
Επίσης διευκρίνισε ότι η πρόταση της ΟΜΥΛΕ για 51% στο κράτος δε σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να υπάρχουν συνεργασίες με ιδιωτικά κεφάλαια και επιχειρήσεις.
Ανέφερε επίσης ότι τυχόν πώληση μετοχών του Δημοσίου, στην περίπτωση του ΟΛΘ, θα επιφέρει έσοδα 103,5 εκατ. ευρώ, όταν το αποθεματικό του ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία του βαίνει αυξανόμενη και κυμαίνεται διαχρονικά μέχρι 20 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τέλος σημείωσε ότι η είσοδος της COSCO στον ΟΛΠ αποτελεί αρνητικό παράδειγμα, καθώς δεν έχει συμβάλει στην αύξηση της διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων, ενώ ταυτόχρονα αντί για 1.000 θέσεις εργασίας που διαφήμιζαν ότι θα δημιουργηθούν, σήμερα απασχολούνται περίπου 150 εργαζόμενοι και αυτοί κάτω από άθλιες εργασιακές συνθήκες.
Εμείς τι να σχολιάσουμε; Να θυμίσουμε απλά ότι το 1999, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» συμφωνούσαν με τη μετατροπή του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε Ανώνυμες Εταιρείες και την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο... Τα ίδια έκαναν και όταν εισέβαλε στον ΟΛΠ η COSCO, υπερασπιζόμενοι δήθεν μια καλή και... ελεγχόμενη «ανταγωνιστικότητα». Σήμερα δηλώνουν ότι το 49% μπορεί να παραδοθεί στους ιδιώτες. Αυτό φαίνεται πως δεν είναι δημόσια περιουσία που ξεπουλιέται...
Πηγή: Ριζοσπάστης
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: