Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Το παρασκήνιο της συμφωνίας ΟΛΠ-Cosco

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της επίλυσης των διαφωνιών μεταξύ της ΟΛΠ ΑΕ και της Cosco. Αιτία είναι οι ασάφειες που διαπιστώθηκαν , τα λάθη και οι ερμηνείες στα κείμενα και τα τοπογραφικά διαγράμματα της Σύμβασης Παραχώρησης.
Επίσης, έγιναν ευρύτατες μεταβολές στα δεδομένα λειτουργίας των προβλητών. Λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης στον χώρο των θαλασσίων μεταφορών μετά το 2008 και λόγω της δημοσιονομικής κρίσης της ελληνικής οικονομίας.
Μετά την ανταλλαγή εκατέρωθεν επιστολών οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΣΕΠ-Cosco και του ΟΛΠ μαζί με στελέχη των εταιρειών τους και νομικούς και οικονομικούς εμπειρογνώμονες κατέληξαν σε συμφωνία κοινών προτάσεων επί όλων των θεμάτων
Ειδικότερα:
- Δεν μεταβάλλεται το συνολικό συμφωνηθέν οικονομικό αντάλλαγμα καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης.
- Δεν μεταβάλλονται οι καταβολές των ετήσιων ανταλλαγμάτων.
- Ως χρόνος έναρξης κατασκευής της προβλήτας ΙΙΙ παραμένει η 1η Οκτωβρίου 2011.
- Διακόπτεται η λειτουργία της ανατολικής πλευράς της Προβλήτας Πετρελαιοειδών. Για τις ανάγκες των εταιρειών θα λειτουργεί η δυτική πλευρά της Προβλήτας. Το θέμα κατασκευής νέας προβλήτας πετρελαιοειδών θα εξετασθεί εκ νέου αργότερα από κοινού και με τις επιχειρήσεις πετρελαιοειδών , οι οποίες λειτουργούν στην προβλήτα.
- Η λειτουργία της Προβλήτας θα μπορεί να διακοπεί μετά από 10μηνη προειδοποίηση της ΣΕΠ προς τον ΟΛΠ.
- Η Κατασκευή της Προβλήτας ΙΙΙ (έργα πολιτικού μηχανικού) θα μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το 2016 (έναντι του 2015). Η ολοκλήρωση της λειτουργίας της Προβλήτας ΙΙΙ θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και θα ολοκληρωθεί εξάπαντος μέχρι το 2020.
- Διευκρινίσθηκαν πλήρως τα σημεία τριβών επί της έννοιας ¨ανωτέρα βία» βάσει κοινών δεικτών. Διευκρινίσθηκε ότι αφορούν γεγονότα «εντός λιμενικής ζώνης.»
- Η ΟΛΠ ΑΕ δεν θα εισπράττει τέλη και χρεώσεις για τις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙ και αντ’ αυτού η ΣΕΠ αναλαμβάνει όλες τις προβλεπόμενες ευθύνες και δαπάνες από τη Σύμβαση Παραχώρησης, οι οποίες επιβαρύνουν την ΟΛΠ ΑΕ.
- Για το θέμα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ +2%) κατά την αναπροσαρμογή των ποσών των Σταθερών Ετήσιων Ανταλλαγμάτων εξετάσθηκαν διάφορες προτάσεις για το δίκαιο των μισθώσεων και για τυχόν προσαρμογή του.
Επειδή πολλά από τα παραπάνω θέματα απαιτούν μεταβολές στο κείμενο του Ν.3755/2009 (Σύμβαση Παραχώρησης) οι δύο πλευρές θα αποστείλουν τις προτάσεις τους στα συναρμόδια Υπουργεία.
Όσο αφορά το θέμα των εμπορικών συμφωνιών με την MSC δεδομένου ότι αυτό δεν απαιτεί τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης έγινε κοινά αποδεκτό ότι
α) ο ΟΛΠ μπορεί να υπογράψει δεσμευτική συμφωνία εξυπηρέτησης με τα ην MSC από σήμερα μέχρι την έναρξη την 1η Ιουλίου 2012 και
β) να εξυπηρετεί και να εφαρμόζει τα τιμολόγιά του ,μεγάλων πελατών για όλε στις εταιρείες και με την MSC σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ του Οργανισμού.
Πηγή: Το Πρώτο θέμα
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμός Εμπορευμάτων. Http://www.ektelonismos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: