Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Δυσκολίες για την πώληση ΟΛΠ.

Εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση του 75% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, σύμφωνα με τη σημερινή χρηματιστηριακή του αξία, θα εισπράξει περίπου 280 εκατ. ευρώ.
Όπως έγραψε προχθές η «Ν» το ποσό αυτό αποτελεί λιγότερο από το 60% της καθαράς παρούσας αξίας της προσφοράς της Cosco για την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ περίπου 500 εκατ. ευρώ, χωρίς τον υπολογισμό της προκαταβολής ύψους 50 εκατ. ευρώ και των πρώτων ενοικίων.( ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΟΙΟ ΚΑΤΩ)
Και επειδή η Cosco όπως έχει δηλώσει προς την κυβέρνηση ενδιαφέρεται να επενδύσει τόσο στον ΟΛΠ, για τον οποίο έχει τον πρώτο λόγο αφού διαθέτει ήδη για 35 χρόνια το πλέον προσοδοφόρο τμήμα του λιμανιού το Σ.ΕΜΠΟ όσο και στον ΟΛΘ, υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμβεί το εξής παράδοξο.
Αγοράζοντας η Cosco το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ να «αποσβέσει» άμεσα την επένδυσή της στο Σ.ΕΜΠΟ, και όσα κεφάλαια εξασφαλίσει το Δημόσιο από την πώληση των μετοχών να τα απολέσει από την παραχώρηση. Χα χα , χα χα χα ,ούτε να πουλήσεις δεν μπορείς !!!!
Αλλά και στην περίπτωση που ενοποιηθούν τα λιμάνια, ανεξάρτητα από το ύψος του ποσοστού των μετοχών που θα πωληθεί, θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά τον ανταγωνισμό.
Εν τω μεταξύ, επειδή οι Οργανισμοί Λιμένων αποτελούν ταυτόχρονα και Λιμενικές Αρχές, και άρα εκπροσωπούν το κράτος, προτού προχωρήσουν οι οποιεσδήποτε αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει παράλληλα να λυθούν τα θέματα μέσω νέου κανονιστικού πλαισίου.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί. http://www.ektelonismos.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: