Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Προς «φιλική» διευθέτηση των «γκρίζων σημείων» της σύμβασης για τον προβλήτα ΙΙI

«Γκρίζα σημεία» έχουν εμφανιστεί ανάμεσα στον ΟΛΠ και στη θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ ΑΕ, στην εφαρμογή της Σύμβασης Παραχώρησης του προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επισημανθεί τρία ή τέσσερα ανοιχτά θέματα, ανάμεσα στα οποία φαίνεται ότι είναι και η κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ, για τον οποίο, όπως έχει ακουστεί, η κινεζική εταιρεία θα επιθυμούσε να μην ξεκινήσει αυτή την επένδυση εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης, η ΣΕΠ ΑΕ θα πρέπει να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής του προβλήτα ΙΙΙ στα τέλη του έτους ή το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2012, με ρητή αναφορά ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου 2015.
Ετσι, σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ ΑΕ θα συζητηθεί η «ενεργοποίηση της διάταξης 33.3 της σύμβασης για την επίτευξη φιλικής διευθέτησης μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ επί θεμάτων της Σύμβασης Παραχώρησης». Στην ουσία πρόκειται για μια «φιλική» διαιτητική διαδικασία, η οποία μπορεί να δώσει εξωδικαστικές λύσεις, πράγμα το οποίο φαίνεται ότι θα ήθελαν και οι δύο πλευρές.
Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη της σύμβασης, μέσα σε μία εβδομάδα θα πρέπει να συναντηθούν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο εταιρειών. Εάν δεν γίνει η συνάντηση ή δεν διευθετηθούν οι διαφορές μέσα σε 15 ημέρες, το θέμα παραπέμπεται σε τριμελές διαιτητικό δικαστήριο, το οποίο συγκροτείται στον Πειραιά με βάση τον Κανονισμό Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Η απόφαση της διαιτησίας καθορίζεται ότι θα πρέπει να έχει εκδοθεί το αργότερο εντός 6 μηνών.
Πηγή:Έθνος
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί Εξαγωγές , Εισαγωγές. http://www.ektelonismos.com/services

Δεν υπάρχουν σχόλια: