Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Κοσμογονία στις μεταφορές στα Βαλκάνια

Μπορεί επί ελληνικού εδάφους να συνεχίζει το «ιδιότυπο ταγκό» όπου οι Κινέζοι, Γάλλοι και Γερμανοί «παρτενέρ» εναλλάσσονται στην υπόθεση του Θριασίου αλλά στα Βαλκάνια συμβαίνει κοσμογονία.
Και μάλιστα στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών και των logistics.
Σε πολιτικό επίπεδο μόλις πρόσφατα οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς, εξέφρασαν την κοινή πολιτική βούληση των δύο χωρών, για τη βελτίωση των σχέσεών τους, σε πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο.
Μάλιστα όσον αφορά στο τελευταίο, το προσεχές διάστημα πρόκειται να συμβούν διερευνητικές επαφές από Τούρκους επενδυτές για επενδύσεις στη Σερβία.
Την ίδια στιγμή που ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του δανείου των 800 εκατ. δολαρίων προς το σερβικό σιδηρόδρομο, κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Βελιγράδι, στις 23 Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τα χρήματα του δανείου θα διατεθούν αποκλειστικά για τον εκσυγχρονισμό του σερβικού τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής από το Βελιγράδι προς το λιμάνι Μπαρ του Μαυροβουνίου ενώ στον ίδιο σχεδιασμό εμπεριέχεται και η ολοκλήρωση του τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής από το Βάλιεβο στη Λόζνιτσα.
Αυτά σε πολιτικό επίπεδο, γιατί στον επιχειρηματικό και κυρίως στον επιχειρησιακό χάρτη οι προαναφερθείσες σε πολιτικό επίπεδο κινήσεις μετουσιώνονται διαφορετικά αφού η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού άξονα των Βαλκανίων φαντάζει πλέον στον ορίζοντα, δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής σύνδεσης της Κωνσταντινούπολης θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις συνδυασμένες μεταφορές και δη εκείνες πλοίου-σιδηροδρόμου.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες σε θέματα μεταφορών πρόκειται για ένα «κεφάλαιο» που χρονολογείται από πριν τον Α' παγκόσμιο πόλεμο όπου τότε Γερμανοί εμπειρογνώμονες είχαν οραματιστεί τις μεταφορές Ευρώπης-Ασίας μέσω ενός γιγαντιαίου σιδηροδρομικού άξονα πράγμα το οποίο όμως είχε προσκρούσει στις αγγλο-γαλλικές αντιδράσεις καθώς εμπειρογνώμονες των χωρών αυτών διέβλεπαν τη στρατιωτική και όχι εμπορική χρήση του σιδηροδρομικού άξονα.
Πηγή:TheSeaNation
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com/
Σχόλιο: Διαβάστε με προσοχή το πολύ καλό και εμπεριστατωμένο άρθρο, πραγματικά βρισκόμαστε σε κοσμογονία στον χώρο των logistics  , εμείς εδώ ακόμα ψαχνόμαστε . "Εδώ ο κόσμος χάνετε και το..... "σε εμάς ταιριάζει γάντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: