Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

«Παγώνει» εκ νέου η συμμετοχή της Cosco στον διαγωνισμό του Θριασίου

Θριάσιο Τέλος για την Cosco
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο και η συμμετοχή ή όχι του κινεζικού κολοσσού Cosco. Ενώ αρχικώς η κινεζική πλευρά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο, στη συνέχεια, εξαιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών και της έλλειψης σταθερής θέσης, η Cosco ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Ομως αμέσως μετά το ταξίδι του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη στην Κίνα, έγινε γνωστό από τον ίδιο, χωρίς να διαψευσθεί και από την πλευρά της κινεζικής εταιρείας, ότι η Cosco επανεξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει, τελικώς, στον διαγωνισμό για το Θριάσιο... Εξέλιξη που προκάλεσε και πάλι χαμόγελα τόσο στην κυβερνητική πλευρά όσο και στην πλευρά των χρηστών του εμπορικού λιμένα, οι οποίοι θεωρούν ότι η συμμετοχή των Κινέζων εγγυάται την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου, την εύρυθμη λειτουργία του και την αναβάθμιση των υπηρεσιών.
Ωστόσο, τα όποια χαμόγελα αποδείχθηκαν πρόωρα. Ο πρόεδρος της Cosco, κάπτεν Γουέι Τζιανφού, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο περιοδικό GK και στον απεσταλμένο στο Πεκίνο Γιώργο Τσίρο –η οποία θα δημοσιευθεί την Κυριακή 3 Απριλίου– σημειώνει ότι στην παρούσα χρονική στιγμή δεν έχει στο μυαλό του να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το Θριάσιο! Ειδικότερα, ο κάπτεν Γουέι Τζιανφού αναφέρει: «Η Cosco τώρα επικεντρώνεται στο έργο της ΣΕΠ στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του προβλήτα ΙΙ. Ας επιτύχουμε τον στόχο μας.
!! Επίσης προχωρούμε στη σύσταση επιχείρησης logistics με τοπικό εταίρο μας, μέσα στο λιμάνι.

(Επιτέλους να γλυτώσουμε από την γάγγραινα της Ελευσίνας ).

Για το Θριάσιο, έχουμε ήδη ζητήσει από άλλη κινεζική εταιρεία να κάνει σχετική έρευνα. Πάντως, στην παρούσα χρονική στιγμή δεν έχω στο μυαλό μου την πρόθεση να συμμετάσχουμε. Ελπίζω ότι ο στόχος μας να επιτευχθεί, έτσι ώστε στο μέλλον να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς».
Aυτό σημαίνει ότι η κινεζική πλευρά, παρά τις αναφορές του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη, δεν σκέφτεται να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο, όποτε κι αν γίνει.
Να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι της κινεζικής εταιρείας Cosco από τον Ιούλιο του 2010 σε επιστολή τους έθεταν ορισμένα ζητήματα σχετικά με τον διαγωνισμό στο Θριάσιο, σημειώνοντας ότι η μη επίλυσή τους απομακρύνει από τον διαγωνισμό την εταιρεία.
Η κινεζική πλευρά ζητούσε να προβλέπεται στον διαγωνισμό η δυνατότητα δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, να επιτρέπεται η μεταποιητική δραστηριότητα, αλλά και να μη συμμετέχει με ποσοστό άνω του 5% στον διαγωνισμό η ΓΑΙΑΟΣΕ.
Πηγή: Καθημερινή - Του Νικου Μπαρδουνια
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης. Εκτελωνισμοίkourtesisa@hotmail.com
!! Επιτέλους ας λάβουν μία οριστική απόφαση οι Κινέζοι. Οι παλινωδίες τους θυμίζουν ασανσέρ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί πανυγηρίζετε πως θα γλυτώσετε από την γάγγραινα της Ελευσίνας ?
Δεν υπάρχει κίνδυνος ,η COSCO μέσω κάποιου ή κάποιων εκτελωνιστικών γραφείων να μην αφήσουν κανέναν εκτελωνιστή ζωντανο ?
Αύτά για την ώρα.

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ - ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΕΣ - ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΣ - ΛΙΜΑΝΙΑ είπε...

Δεν ξέρω την ιδιότητα σου αγαπητέ ανώνυμε .
Προφανώς τα πράγματα τα βλέπεις κάτω από άλλο μάτι (συμφέρον).
Προφανώς δεν έχεις καταλάβει την μηχανή που έχουν στήσει οι διάφορες Ιδιωτικές αποθήκες στο θριάσιο . Εκτός από τις αποστάσεις που πρέπει να διανύσει κάποιος για να κάνει έναν Εκτελωνισμό (Π.Χ) μίας Παλέτας είναι και τα έξοδα τα οποία πρέπει να χρεωθεί ο παραλήπτης του εμπορεύματος . Τι να πρωτοπιάσω , τα πρακτορειακά (τα οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι υπέρογκα , χαρακτηριστικά αναφέρω : 0,6 κυβικά πρακτορειακά 1200 €) , τα αποθήκευτρα, την αμοιβή του Εκτελωνιστή , ή τον χρόνο που πρέπει να ξοδέψεις (το ελάχιστο μία ημέρα και υπάρχει καθολικός έλεγχος , δύο ) .
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Όσον αφορά αυτό που αναφέρεις τα περί συνεργασίας ορισμένων εκτελωνιστικών γραφείων με την Cosco δεν ευσταθούν διότι η αποθήκη είναι Προκάτ , είναι έτοιμη , και αναμένεται η έγκριση της . Θα λειτουργεί όπως οι αποθήκες του ΟΛΠ αλλά με ιδιωτικά κριτήρια και μέσα στον χώρο του τελωνείου . Την διαχείριση της θα την έχει ιδιώτης συνεργαζόμενος κατ’ ανάθεση από την Cosco.

Ανώνυμος είπε...

Το blog σου ξεκίνησα κατά τύχη να το παρακολουθώ την περίοδο του Αστακού .Συγχαρητήρια.
Ο ίδιος ανώνυμος

Ανώνυμος είπε...

Πριν τα συγχαρητήρια υπάρχει και άλλο ένα σχόλιο μη δημοσιευμένο.Ελπίζω η κριτική να μην λογοκρίνεται!!!!!!

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ - ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΕΣ - ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΣ - ΛΙΜΑΝΙΑ είπε...

Αγαπητέ αναγνώστη
Λυπάμαι αλλά το σχόλιο που λες δεν το έλαβα ποτέ.
Στείλε το πάλι και θα το δημοσιεύσω αμέσως .

Ανώνυμος είπε...

Ξαναγράφω:
γιατί προσπαθείς αγαπητέ να βρείς
ιδιότητες και συμφέροντα πίσω από κάποιον που εκφράζει κάποιες απορίες,όντας ο ίδιος μέσα στην αγορά.Λοιπόν είμαι εργαζόμενος σε μεγάλη -ακόμη-εισαγωγική εταιρεία,επιφορτισμένος τι άλλο ; τις εισαγωγές.Πίστεψέ με γνωρίζω πολύ καλά όλη την αλυσίδα της μεταφοράς.Ιδιαίτερα από το 2006(απεργίες ,λιμάνια,Αστακός κτλ)όπου άρχισαν και έπεφταν οι μάσκες όλων μας ,εκτελωνιστών,μεταφορέων,διαμεταφορέων ,πρακτορείων και εισαγωγέων και όλων όσων εμπλέκονται στην λεγόμενη αλυσίδα,έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου για όλους μας.Για τους εκτελωνιστές που αναρωτιέμαι ιδιαιτέρως-σημείωσε ότι πολλοί από τους καλούς μου φίλους είναι εκτελωνιστές-θεωρώ ότι σέρνονται πίσω από τις εξελίξεις αντί να τις καθοδηγούν όπως κάλλιστα μπορούσαν.
Στο πρωτο σκέλος της απάντησής σου λέω-από την πλευρά του εισαγωγέα-ότι από τότε που τα εμπορεύματά μας πηγαίνουν σε ιδιωτικές τελωνειακές αποθήκες,τουλαχιστον σε αυτην που συνεργαζόμαστε ,σταματήσαν οι κλοπές ,οι καταστροφές,τα εμπορεύματα ήταν διαθέσιμα σε 48 ώρες από την άφιξη του πλοίου,με κόστη(ναύλος,πρακτορειακά,αποθηκευτικά) προσυμφωνημένα,τίποτα στην τύχη του.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΆ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΟΥ ΑΝΑΦΈΡΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ-ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΦΥΛΑΚΤΡΑ ΝΥΧΤΟΣ € 120,ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ!!!! € 95,ΕΕΠΑΑ € 100
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΩΡΑΙΑ,ΠΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΡ ΓΙΑ ΕΞΥΒΡΙΣΗ.....
Τέλος ,εκτελωνιστικό γραφείο,ετοιμάζει την κάθοδό του στον στίβο της υπό κατασκευην
αποθήκης στο λιμάνι.Προσφορές έχουν αρχισει και αποστέλλονται σε πολλές επιχειρήσεις.Μία από αυτές είναι στα χέρια μου.Ουσιαστικά δεν μου απαντάς στα ερωτήματα που σου θέτω.Εάν θεωρείς ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την επαγγελματική σας υπόσταση ΟΚ.Αυτά προς το παρόν.

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ - ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΕΣ - ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΣ - ΛΙΜΑΝΙΑ είπε...

Λοιπόν Αγαπητέ ακόμα άγνωστε !!
Σε πολλά που ανέφερες συμφωνώ απόλυτα , όπως Π.Χ τις κλοπές που γίνονταν επί ΟΛΠ και που συνεχίζουν να γίνονται ακόμα σε ορισμένες αποθήκες του .
Πάντως απορώ με την ανοχή που δείχνεις όσον αφορά τις χρεώσεις των πρακτορείων και αποθηκευτών . Δεν ξέρω αν θυμάσαι πόσο χρέωναν τα πρακτορεία όταν τα εμπορεύματα αποθηκεύονταν στον ΟΛΠ , και πόσο πληρώναμε αποθήκευτρα .
Δεν κατάλαβα βέβαια τι σόι «συνάδελφος» είναι αυτός , αν είναι ; ή αν ενεργεί κατ εντολή του πρακτορείου, διότι υπάρχουν και μερικοί τέτοιοι . Αυτές οι χρεώσεις μου θυμίζουν πρακτορείο αγαπητέ μου . Τον όρο ηλεκτροδότηση την χρησιμοποιούν τα πρακτορεία μόνο για τα Container Ψυγεία . Τώρα για τα φύλαχτρα νυκτός τι να σου πω είναι εφεύρημα. Πάντως εάν ισχύουν αυτά τότε να τα πάς σε δικηγόρο , αφού βέβαια του ζητήσεις εξηγήσεις. Πελάτες μου έχουν ήδη στραφεί εναντίον συγκεκριμένων πρακτορείων μέσω των δικηγόρων τους , και αφού είχαν μία προσυμφωνημένη μεταφορά . Έβγαλαν φίλε λαυράκι και μάλλον είναι μεγάλο. Π.Χ χρεώνουν μεταξύ άλλων και έξοδα εξωτερικού $560 σε εμπόρευμα CIF (που σημαίνει ότι θα τα εμβάσουν στο εξωτερικό ) και δίπλα βάζουν και ΦΠΑ . Έχω στην διάθεση μου στοιχεία τα οποία έχουν οι δικηγόροι , εμπορικός σύλλογος Πειραιά κλπ. Βέβαια σε επικοινωνία του παραλήπτη με τον Πράκτορα του εξωτερικού βεβαιώνει ο τελευταίος ότι έχουν πληρωθεί τα πάντα , και δεν έχουν άλλη απαίτηση . Άρα τα επιπλέον $ τα βάζουν στην τσέπη . Βέβαια δεν είναι όλοι έτσι , αλλά είναι πολλοί, και βγάζουν χρήμα αρκετό. Εδώ πάει και η αγανάκτηση μου με το μαγαζί που έχουν στήσει πολλοί στο θριάσιο .
Όσον αφορά την γνώμη μου για το αν κινδυνεύει το επάγγελμα μας από την αποθήκη που στήνει γραφείο εκτελωνιστών (αν και έχω την αμφιβολία μου , μπορεί να είναι συμμετέχων ) στο ΣΕΠ , η απάντηση μου είναι όχι , τουλάχιστον από την αποθήκη , από άλλους παράγοντες ναι.
Μην ξεχνάς , αν το γνωρίζεις βέβαια, ότι ο πρωτοστάτης και ο ιδρυτής της πρώτης εκτός Τελωνείου Ιδιωτικής αποθήκης είναι Εκτελωνιστής σε συνεργασία με πολύ μεγάλο πρακτορείο. Επίσης μεγάλη Ιδιωτική «έσκασε» προ ημερών στο θριάσιο , και αυτή ανήκε σε Συνάδελφο Εκτελωνιστή. Δεν λέω έχεις μια άποψη για το θέμα αλλά μέσα από τον στενό περιβάλλον της επιχείρησης που εργάζεσαι . Ποιο έξω τα πράγματα είναι δράμα . Οι φίλοι σου και συνάδελφοι μου συμφωνούν μα αυτά που γράφω ?