Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Δυσαρέσκεια από Cosco για το πάγωμα της επιστροφής ΦΠΑ

«Τρικυμία» στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την κινεζική Cosco φέρνει το πάγωμα της επιστροφής του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, που έχει επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών.
Το πάγωμα στην επιστροφή του ΦΠΑ δεν εξαιρεί και την Cosco, με αποτέλεσμα η κινεζική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον Προβλήτα 2 πραγματοποιώντας μεγάλες επενδύσεις, να μην έχει εισπράξει τίποτε από το ελληνικό κράτος.
Στη Σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται επιστροφή του ΦΠΑ για τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η κινεζική εταιρεία.
Το ποσό μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ, και θα φτάσει τα 21εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο οπότε και θα ολοκληρωθεί μια ακόμη επένδυση με 3 νέους γερανούς.
Στελέχη του κινεζικού κολοσσού εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο σε συνάντηση που είχαν μαζί του την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της κινέζικης εταιρείας διαμαρτυρήθηκαν για το πάγωμα και ζήτησαν να υπάρξει προσωρινά μερικός συμψηφισμός για 5 εκατ. ευρώ που οφείλει η εταιρεία με τη σειρά της στο υπουργείο Οικονομικών και τώρα αναμένουν την απάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.
Το «αγκάθι» του παγώματος της επιστροφής ΦΠΑ όμως προκύπτει σε μια περίοδο που στα σκαριά βρίσκονται και άλλες κινέζικες επενδύσεις στη χώρα μας και κυρίως αυτή του μεγάλου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο.
Μάλιστα ο κινέζικος κολοσσός σχεδιάζει μαζί με τον ΟΛΠ την από κοινού διεκδίκηση του διεθνούς διαγωνισμού για το Θριάσιο όπου θα μπορούσε να στηθεί το «στρατηγείο» διακίνησης των κινεζικών προϊόντων προς την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Όλα αυτά πάντως θα συζητηθούν και κατά την επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού στη χώρας μας στις αρχές του επόμενου μήνα.
ΠΗΓΗ:axiaplus
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: