Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΛΠ-Cosco σε κοινοπραξία για το Θριάσειο

Η συνεργασία ΟΛΠ και Cosco για τη δημιουργία κοινοπραξίας που θα διεκδικήσει σε διεθνή διαγωνισμό του Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης που θα έχουν ο πρόεδρος της Cosco Wei Jiafu με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τότε ο ισχυρός άνδρα ςτης Cosco θα έρθει στην Ελλάδα συνοδεύοντας τον Κινέζο πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο εταιρείες έχουν αποφασίσει την κοινή τους κάθοδο και στη νέα τους συνάντηση θα οριστικοποιήσουν όλα τα σημεία της συνεργασίας τους. Η συγκεκριμένη επένδυση θα είναι ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Εμπορευματικός Σταθμός και Ικόνιο
Το συγκρότημα του Θριασίου Πεδίου σχεδιάστηκε και υλοποιείται με στόχο τη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων, που υπάρχουν σήμερα διάσπαρτες στη ευρύτερη περιοχή της Πρωτεύουσας (Σταθμός Διαλογής, terminal για containers, τελωνείο, εμπορικός σταθμός, αποθήκες εμπορευμάτων κλπ). Οι σημαντικές επενδύσεις των κοινοτικών πόρων έγιναν προκειμένου να αναπτυχθεί στην Αττική το πρώτο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών στην Ελλάδα, που θα εξυπηρετεί όλα τα μέσα μεταφοράς (φορτηγό-τρένο-πλοίο).
Ο ΟΛΠ Α.Ε., από την άλλη πλευρά, είναι ο μεγαλύτερος φορέας διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, με ετήσια, κατά μέσο όρο, διακίνηση η οποία θα ανέρχεται στο 1.000.000 TEUs.
Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί αναμφίβολα το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και την κύρια πύλη εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου.
Η εγγύτητά του στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της Ελλάδας , την Αττική, του προσδίδει αδιαμφισβήτητα κυρίαρχη θέση για την εξυπηρέτηση των εισαγωγών και εξαγωγών και αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από τον Πειραιά περνάει το 20% των θαλασσίων εισαγωγών που αντιστοιχεί στο 16% του συνόλου των εισαγωγών της χώρας.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η διασύνδεση και αλληλεπίδραση του ΕΚΘΠ και του Λιμανιού του Πειραιά, αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα για τη βιωσιμότητα και την αποδοτική λειτουργία της επένδυσης.
Πηγή:Axiaplus (Μηνά Τσαμόπουλου)
Αναδημοσίευση:Αλέξ. Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: