Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ενταση στο λιμάνι του Πειραιά !!

 Ιδιοκτήτες φορτηγών εμπόδισαν φορτηγά να μπουν στο πλοία Τόνοι ευπαθών προϊόντων παραμένουν στους ντόκους
Ιδιοκτήτες φορτηγών εισέβαλαν στην πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά και προσπάθησαν να εμποδίσουν τον απόπλου του Blue Star για τα Δωδεκάνησα. Τελικά του πλοίο απέπλευσε αλλά οι νταλίκες που ήταν στο λιμάνι δεν μπόρεσαν να μπουν στο πλοίο. Τόνοι ευπαθών προϊόντων για Μυτιλήνη, Κω και Ρόδο παραμένουν καθηλωμένα στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα προϊόντα να σαπίσουν, αλλά και τα συγκεκριμένα νησιά να μην εφοδιάζονται πλέον.
Μετά τα πλοία για τα Δωδεκάνησα, επίθεση από ιδιοκτήτες φορτηγών δέχτηκαν τα πλοία για την Κρήτη. Οι ιδιοκτήτες κατάφεραν να εμποδίσουν φορτηγά να μπουν στο πλοίο Έλυρος με δρομολόγιο τα Χανιά.
Στο λιμάνι ήταν 2 διμοιρίες των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δεν επιχείρησαν να συγκρουστούν με τους ιδιοκτήτες των φορτηγών που εμπόδιζαν την επιβίβαση στα πλοία των συναδέλφων τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις περιορίστηκαν να εμποδίσουν την είσοδο άλλων φορτηγών στο λιμάνι. Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά είπε ότι λόγω του ότι στα πλοία είχαν ήδη επιβιβαστεί επιβάτες δεν ήταν ενδεδειγμένη μια αστυνομική επέμβαση που θα μετέτρεπε το λιμάνι σε πεδίο μάχης.
Δ.Ν.Ε.: «Πνιγόμαστε από τις απεργίες»
Στο μεταξύ μ αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών η Διεθνής Ναυτική Ένωση εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Όπως είναι γνωστό τα Μέλη της Ομοσπονδίας Φορτηγών Δ.Χ. διεθνών εμπορευματικών μεταφορών, συνεχίζουν για 12η ημέρα τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, λόγω του προωθουμένου Νομοσχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς Φορτηγών Δ.Χ., το οποίο ως γνωστό ήδη ψηφίστηκε επί της αρχής από την Βουλή και αποτελεί Νόμο του Κράτους. Παρ’ όλα αυτά οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών Φ.Δ.Χ. έχουν προκαλέσει την διακοπή της διακίνησης των πάσης φύσεως εμπορευμάτων προς φόρτωση και εκφόρτωση στα εμπορικά πλοία που προσεγγίζουν στα λιμάνια, με επακόλουθο να πλήττουν καίρια και βάναυσα την εισαγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της Χώρας και ήδη προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις και ανυπολόγιστες ζημίες στον εμπορικό κόσμο, που τόσο έχει επιβαρυνθεί από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και από τις διεθνείς οικονομικές συγκυρίες.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα λιμάνια προκαλεί δυσμενή περαιτέρω επακόλουθα, αφ’ ενός μεν με την παράκαμψη των Ελληνικών λιμένων από τα εμπορικά πλοία για την φορτοεκφόρτωση των φορτίων τους σε άλλα λιμάνια γειτονικών Κρατών, αφ’ ετέρου δε τον επαναπροσδιορισμό των δρομολογίων και προσεγγίσεων των πλοίων των Ναυτιλιακών Εταιρειών, εξ αιτίας της εικόνας της αναξιοπιστίας που εκπέμπεται και πάλι.
Απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς τους αρμόδιους Υπουργούς και την Κυβέρνηση για την λήψη δραστικών μέτρων, προς την κατεύθυνση της άμεσης διακοπής των απεργιακών κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών Φ.Δ.Χ., δεδομένου ότι ο εμπορικός κόσμος δεν μπορεί πλέον να ανέχεται όπως οι εκάστοτε συντεχνιακές διεκδικήσεις διαφόρων Κλάδων, να πλήττουν βάναυσα την οικονομική υπόσταση ακόμα και την ίδια την ύπαρξη εκατοντάδων ζωογόνων εμπορικών επιχειρήσεων και εις βάρος της απασχόλησης των εργαζομένων σ’ αυτές».
Πηγή:PortNet
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμός Εμπορευμάτων, Εσαγωγές ,Εξαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: