Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Το περιβάλλον θα το υπηρετούμε με έργα υποδομής όλο το χρόνο


Ανοιχτό διαγωνισμό για την προμήθεια φυτικού υλικού και τις εργασίες φύτευσης 996 δένδρων, θάμνων και αναρριχούμενων φυτών στο Κεντρικό Λιμάνι του Πειραιά υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Π. Α.Ε. Γιώργος Ανωμερίτης.
Όπως είναι γνωστό στο πλαίσιο των φιλοπεριβαλλοντικών παρεμβάσεων αναβάθμισης σε ecoport του Λιμένα Πειραιά, συντάχθηκε μελέτη για την ανάπτυξη πρασίνου και τη δημιουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου.
Ήδη με βάση τη μελέτη αυτή, ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. προχωράει στην προμήθεια φυτών και στη φύτευσή τους, συνολικού κόστους με ΦΠΑ 132.709 €. Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 28/09/2010 και ο μειοδότης θα πρέπει να εκτελέσει το έργο εντός 2 μηνών.
Όλα τα φυτά που επιλέχθηκαν θα προέρχονται από την Αττική χλωρίδα (πεύκα, κυπαρίσσια, κουτσουπιά, πικροδάφνη, τζιτζιφιές, κισσός, δενδρολίβανο, μουριά κλπ.) ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες με στόχο ένα σύνθετο αισθητικό αποτέλεσμα.
Η προσέγγιση του πράσινου βασίσθηκε στη μελέτη φυτοτεχνικών διαμορφώσεων και συντάχθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας με στόχο την ανάδειξη ενός ιδιαίτερου ύφους που να ταιριάζει και να προσαρμόζεται στις βιοκλιματικές συνθήκες του λιμανιού.
Παράλληλα με τη φύτευση φυτών και δένδρων στο Κεντρικό Λιμάνι, έχει ήδη ξεκινήσει και σε δύο επίσης μήνες ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση ανάπτυξης πρασίνου στις περιοχές Δραπετσώνας και Κερατσινίου, όπου βρίσκεται ο εμπορικός λιμένας με τις δραστηριότητες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και car terminal.
Οι πιο πάνω αποφάσεις μαζί με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, τις ανακυκλώσεις, την παροχή ρεύματος στα πλοία, το νέο δίκτυο υποδοχής λυμάτων, τον καθαρισμό έρματος των πλοίων κλπ. θα επιφέρουν σημαντικές θετικές επιπτώσεις στο λιμάνι και την Πόλη του Πειραιά.
Οι δράσεις αυτές αποτελούν μέρος του επενδυτικού σχεδίου του Ο.Λ.Π. Α.Ε., το οποίο ενεκρίθη από τη διυπουργική επιτροπή υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου τον Μάρτιο του 2010.
Όπως είχε τονίσει και στις 5 Ιουνίου κατά την ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο Γ. Ανωμερίτης «το περιβάλλον θα το υπηρετούμε όχι με διακηρύξεις κατά τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, αλλά με έργα υποδομής όλο το χρόνο».
Με τα έργα αυτά, ο Πειραιάς μετατρέπεται σταδιακά στο πλέον Πράσινο και οικολογικό ενεργειακά Λιμάνι της Μεσογείου, ώστε σύντομα να αποκτήσει εντός του 2011 τη σήμανση περιβαλλοντικής ποιότητας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού σχεδίου ECOPORT.
Η προκήρυξη του ανοιχτού διαγωνισμού και φωτογραφίες από τη μελέτη βρίσκονται στο www.olp.gr
Πηγή:MarineNews
Αναδημοσίευση: Κουρτέσης Αλέξανδρος , Εκτελωνισμοί, http://www.ektelonismos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: