Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Μπακάλικο με τελώνες και... Φαρισαίους


Εξπέρ στο φούσκωμα φόρων και δασμών αποδεικνύονται κάποιοι υπάλληλοι του Τελωνείου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ο εκτελωνισμός ενός προϊόντος από το εξωτερικό (τρίτη χώρα) έγινε με καπέλο περίπου 98 ευρώ, λόγω λάθους στην άθροιση .

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο διασάφησης των ταχυδρομικών δεμάτων που έχει στην κατοχή της η «Ε» και όπως φαίνεται στη φωτοτυπία που παρατίθεται (χειρόγραφο έγγραφο και φυσικά καμιά σχέση με τα μηχανογραφημένα που επιθυμεί να έχει η κυβέρνηση κατά τις συναλλαγές της...) για ένα προϊόν αρχικής αξίας 524,60 δολ. και με τιμή cif 626,30 δολ. ή 456 ευρώ, ο πελάτης-καταναλωτής πλήρωσε δασμούς και φόρους 211 ευρώ από λάθος άθροιση.
Πόσο δύσκολη είναι μια πρόσθεση τεσσάρων ποσών; Προφανώς, πολύ δύσκολη για τους εν λόγω υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών από τους οποίους πέρασε το συγκεκριμένο προϊόν. Η πρόσθεση των τεσσάρων ποσών: 16,87 ευρώ, 2,28 ευρώ, 0,68 ευρώ και 90,40 ευρώ, μαζί με τα ΔΕΤΕ (επίδομα τελωνειακών) 2,66 ευρώ, βγάζει άθροισμα 211 ευρώ κατά τους δημοσίους υπαλλήλους. Δηλαδή 98,11 ευρώ παραπάνω απ' ό,τι είναι το πραγματικό άθροισμα των 112,89 ευρώ.
Οταν ο πελάτης-καταναλωτής απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Τελωνείου διαμαρτυρόμενος για το «υψηλό» του ποσού των φόρων και δασμών, του σύστησαν να υποβάλει το σχετικό αίτημά του αφήνοντας το εισαγόμενο προϊόν στο τελωνείο και το οποίο θα μπορούσε να παραλάβει άμα τη καταλήξει της υπόθεσής του...
Άραγε πρόκειται για ένα απλό λάθος; Ή απλώς επέλεξαν να φουσκώνουν τους φόρους και τους δασμούς λόγω των αυξημένων αναγκών (για έσοδα) του Δημοσίου; Αυτό κι αν είναι ηλεκτρονική διακυβέρνηση! *
Πηγή:Ελευθεροτυπία
Σχόλιο,αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί. http://ektelonismos.com/
*Τώρα έχει δίκιο ο πολίτης να διαμαρτύρεται , βέβαια η εικόνα που παρουσιάζει η έγκυρη εφημερίδα δεν είναι αυτή. Η τελευταία υπηρεσία του Τελωνείου που δεν έχει μηχανογράφηση είναι αυτή του Τελωνείου ταχυδρομικών δεμάτων. Οι άλλες υπηρεσίες είναι πλήρως μηχανογραφημένες , και δικτυωμένες μεταξύ τους . Όλα τα τελωνεία της Ευρωπαϊκής ένωσης είναι δικτυωμένα μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: