Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Συμφωνία ΟΛΠ - εργαζομένων

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η συμφωνία «έκλεισε» προχτές το βράδυ, με τη ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων απασχόλησης αλλά και τη συναπόφαση να τεθούν σε νέα βάση τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και μετατάξεων, τα οποία είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά «ναυάγησαν» σε ασάφειες.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η κατάργηση των εργαζόμενων «δύο ταχυτήτων», με την εξίσωση των νέων με τους παλαιότερους, η οποία, σύμφωνα με τη δέσμευση της διοίκησης του ΟΛΠ, θα γίνει αρχικά με το «πάγωμα» της εφαρμογής μέχρι και την τυπική κατάργηση υπουργικής απόφασης του Μ. Κεφαλογιάννη.
Επειτα από αυτές τις εξελίξεις, που θα «σφραγιστούν» από το ΔΣ του Οργανισμού, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει η τιμολόγηση των υπηρεσιών του προβλήτα ΙΙ από τη ΣΕΠ ΑΕ, η οποία μέχρι τώρα γίνεται από την ΟΛΠ ΑΕ στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου «παγώματος» της εγκατάστασης, όπως είχαν διεκδικήσει και πέτυχαν οι εργαζόμενοι, μέχρι να γίνει διάλογος για τα εργασιακά θέματα.
Πάντως, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά συνδικαλιστές, έκλεισε ένα κεφάλαιο, γυρίζουμε σελίδα και συνεχίζουμε, ίσως και με μεγαλύτερη προσοχή, για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της επόμενης μέρας.
Στη συμφωνία, που επιτεύχθηκε ύστερα από σχεδόν καθημερινές συναντήσεις διαπραγματευτικών ομάδων, εκτός από την εργασιακή εξίσωση των νέων με τους παλιούς εργαζόμενους εντάσσεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόβλεψη για διατήρηση του προσωπικού του ΟΛΠ στον προβλήτα ΙΙ μέχρι τον Ιούνιο.
Σημειώνεται ότι αυτό κατοχυρωνόταν με τη σύμβαση παραχώρησης αλλά είχε ανατραπεί με ιδιωτικό συμφωνητικό, που είχε υπογραφεί την 1η Οκτωβρίου και προέβλεπε τη σταδιακή αποχώρηση από τον Ιανουάριο του προσωπικού του ΟΛΠ από τον παραπάνω προβλήτα. Μάλιστα, έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι στις συζητήσεις μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ που γίνονται έχει τεθεί να συνεχίσουν να απασχολούνται και μετά τον Ιούνιο περίπου 150-200 άτομα από το προσωπικό του ΟΛΠ στον προβλήτα ΙΙ και ήδη συζητείται πως θα μοιραστεί το κόστος ανάμεσα στις δύο εταιρείες.
Με τις νέες προϋποθέσεις εθελουσίας εξόδου αναμένεται να αποχωρήσουν με πρόωρη συνταξιοδότηση περίπου 200 εργαζόμενοι, ενώ ειδικά κίνητρα αποχώρησης αναμένεται να δοθούν σε περίπου άλλα 100 άτομα.
Πηγή:Έθνος
Αναδημοσίευση - Σχόλιο : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: