Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα στο λιμάνι

Ολο το παρασκήνιο της απόφασης για αναστολή των απεργιών.

Στις λεπτομέρειες και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κρίθηκε προχθές αργά τη νύχτα η απόφαση των συνδικαλιστών του ΟΛΠ για αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.
Η στάση του Γιώργου Ανωμερίτη, ο οποίος δεν έθεσε στους λιμενεργάτες κανένα τελεσίγραφο, αλλά και μία δέσμευση της τελευταίας στιγμής έγειραν τελικά την πλάστιγγα, υπέρ του ανοίγματος του λιμανιού.
Η αρχική απόφαση του πρωτοδικείου Πειραιά στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, που καταδίκαζε την απεργία των εργαζομένων στον ΟΛΠ και απαγόρευε την επανάληψή της με τα ίδια αιτήματα, επί ποινή φυλάκισης, είχε «εξαγριώσει» τους συνδικαλιστές. Στα πηγαδάκια που είχαν σχηματιστεί στον ΟΛΠ πριν και μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, κατά την οποία ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ο Γιώργος Ανωμερίτης, ομάδες εργαζομένων στον ΟΛΠ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Η παρέμβαση Ανωμερίτη
Τα πράγματα άρχισαν να... στρώνουν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των εργαζομένων με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη.
Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Ανωμερίτη με τους εκπροσώπους της Cosco, η οποία όμως κρατήθηκε μακριά από τις κάμερες. Πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του Μεγάρου του ΟΛΠ και όχι στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου.
Στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές για θέματα που αφορούν συνεργασίες ανάμεσα στους προβλήτες του Σ.ΕΜΠΟ και συγκεκριμένα τον ΙΙ της Cosco και Ι του ΟΛΠ.
Συνεργασίες που αν επιτευχθούν θα εξασφαλίσουν την εργασιακή σιγουριά για τους εργαζομένους του ΟΛΠ. Επίσης αναμένεται από τη Cosco απάντηση σχετικά με αίτημα που υπέβαλε ο κ. Ανωμερίτης για 15ήμερη συνέχιση του καθεστώτος τιμολόγησης των εργασιών στο Σ.ΕΜΠΟ από τον ΟΛΠ.
Επίσης επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση και των δύο πλευρών, που προβλέπεται και στο καταστατικό της ΣΕΠ, για παρουσία εκπροσώπου του ΟΛΠ στο διοικητικό της συμβούλιο.
Στη συνέχεια ο κ. Ανωμερίτης είδε από κοντά τους συνδικαλιστές. Τους ξεκαθάρισε ότι ανεξάρτητα από την πορεία των απεργιακών τους κινητοποιήσεων ο ίδιος έχει πρόθεση να ξεκινήσει άμεσα διάλογο και μαζί τους και με τη ΣΕΠ για όλα τα θέματα που τους απασχολούν.
Η διευκρίνιση με την οποία όμως κέρδισε το «παιχνίδι» ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, ήταν η σημερινή μέρα. Μέχρι να αποφασίσει η Cosco, η οποία δεν βλέπει αρνητικά τη συνέχιση του καθεστώτος τιμολόγησης για ακόμα 15 ημέρες, ο ΟΛΠ κάνει την τιμολόγηση.
Η απουσία τελεσίγραφου, η πρόταση ανοικτού διαλόγου, και το πρεστίζ των εργαζομένων που κρατήθηκε ψηλά, έκριναν τη θετική έκβαση της υπόθεσης αργά τη νύχτα της Τρίτης.
Τα κρίσιμα θέματα
Τρία είναι όμως τα κρίσιμα θέματα για το λιμάνι του Πειραιά μετά το τέλος των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Καταρχήν να πειστούν οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών να στείλουν και πάλι τα πλοία τους στο λιμάνι του Πειραιά.
Τα γραφεία στην Ελλάδα κάνουν αγώνα προκειμένου να πείσουν τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών ότι η εργασιακή ειρήνη δεν είναι παροδική. Τα πλοία που είναι προγραμματισμένα να πιάσουν στον Πειραιά το επόμενο διάστημα είναι λίγα και τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών ζητούν εγγυήσεις ότι το άνοιγμα του λιμανιού δεν θα είναι πρόσκαιρο.
Πάντως χθες, βοήθησε και η απουσία πλοίων, η έξοδος εμπορευματοκιβωτίων από τον ΟΛΠ κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα.
Το δεύτερο αφορά τη συζήτηση με τη Cosco η οποία όμως σχετίζεται και με τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει με κάποιο τρόπο να εξασφαλίσουν το εργασιακό τους μέλλον.
«Ότι δεν θα καθόμαστε να κοιτάμε τα άστρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά συνδικαλιστής. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά σχεδιάζει να προτείνει κάποιες μορφές συνεργασίας ανάμεσα στους δύο προβλήτες.
Στο τραπέζι δεν αποκλείεται να πέσουν προτάσεις όπως να αναλάβει υπεργολάβος ο ΟΛΠ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον προβλήτα ΙΙ με πιθανό αντιστάθμισμα στο αντίκρισμα, η να πάρουν προτεραιότητα για πρόσληψη στη ΣΕΠ Cosco οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ όπως προβλέπεται και στη σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον ΟΛΠ στη Cosco. (εδώ ειναι το ζουμί επί του παρόντος)
Παράλληλα ο κ. Ανωμερίτης θα προωθήσει βελτιώσεις στο νόμο περί εθελούσιας εξόδου, που είχε προβλεφθεί αρχικά στο πλαίσιο των μέτρων υπέρ των εργαζομένων από τη προηγούμενη κυβέρνηση. Μέτρο το οποίο όμως πλέον δεν έχει εφαρμογή.
Επίσης κρίσιμες θα είναι οι συζητήσεις ανάμεσα στη κυβέρνηση και τη Cosco για τα φορολογικά κίνητρα που προβλέπονται εκτός σύμβασης στο νόμο με τον οποίο κυρώθηκε η παραχώρηση η ισχύς της οποίας άρχισε την 1η Οκτωβρίου 2009.
Το όλο ζήτημα το εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ρωτά αν στο νόμο προβλέπονται παράνομες κρατικές ενισχύσεις υπέρ Cosco κάτι για το οποίο η Cosco επισήμως έχει τοποθετηθεί αρνητικά προς τις ελληνικές αρχές.
Πηγή:Ναυτεμπορική (ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ)
Σχόλιο: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής http://ektelonismos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: