Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Πρόγραμμα δράσεων για το περιβάλλον από τον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας



Αθαν. Πέππας στό μέσον


Ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ Α.Ε.), αναπτύσσει μία σειρά από δράσεις – πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιοτική αναγέννηση της θαλάσσιας περιοχής του κόλπου της Ελευσίνας.Παράλληλα, επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να συμβάλλουν και αυτοί με κάθε τρόπο στην περιφρούρηση των «πράσινων κατακτήσεων», που έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν την εικόνα του λιμένα και της παραλιακής ζώνης.Ακριβώς με αυτή τη στόχευση, ο ΟΛΕ Α.Ε. φιλοτέχνησε και εκτύπωσε αφίσα που εικονίζει ένα απλωμένο χέρι να κρατά – ελέγχει πηγές ρύπων του Θριάσιου Πεδίου και το μήνυμα: «Η προστασία του Περιβάλλοντος είναι και στο δικό σου χέρι».Όπως δήλωσε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΕ Α.Ε. Αθανάσιος Πέππας, «ο οργανισμός οφείλει να εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχει και να διαθέτει όλα τα μέσα, ώστε η ανάπτυξη και κάθε σχετική δραστηριότητα να είναι φιλική προς το περιβάλλον, αυτό που θα αφήσουμε στις νέες γενιές. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί, μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα, σε μία προσπάθεια με κοινό βηματισμό, που θα κάνει τη διαφορά».
Περιβαλλοντικό έργο:
-Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΛΕ Α.Ε. προχωρεί στην ανέλκυση των ναυαγίων από τον κόλπο της Ελευσίνας, ένα «όνειρο ζωής» και παράλληλα πολλών ετών, που εκτός από την τεράστια περιβαλλοντική ωφελιμότητά του, θα ενισχύσει και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Πέππας, «τα ναυάγια θα απομακρυνθούν και θα παραδώσουμε στις νεότερες γενιές καθαρό τον κόλπο της Ελευσίνας».
-Για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, ήδη ολοκληρώθηκε το έργο της διαχείρισης επικίνδυνων φορτίων, που γίνεται πλέον με ασφάλεια στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙS, βάση διεθνών προτύπων και κανόνων. Ιδρύθηκε γραφείο υποδοχής στερεών και υγρών αποβλήτων που προέρχονται – παράγονται από τα πλοία και είναι σε πλήρη εφαρμογή και επίβλεψη η παράδοση και ασφαλής διαχείρισή τους.
-Ο ΟΛΕ Α.Ε. συμμετέχει στο κοινοτικό πρόγραμμα LIFE Περιβάλλον «Συνεργατική Περιβαλλοντική Αναγέννηση σε Πόλεις – Λιμάνια: Ο Κόλπος της Ελευσίνας το 2020», με στόχο την περιβαλλοντική ανάπλαση της παράκτιας αστικής περιοχής της Ελευσίνας και την μεθοδευμένη επένδυση στο κοινωνικό κεφάλαιο, μέσω μιας συνεργατικής δράσης που εμπλέκει ενεργά όλους τους κοινωνικούς εταίρους, για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, το μέλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη στον Κόλπο της Ελευσίνας.
-Για την τήρηση της καθαριότητας στην παραλιακή ζώνη και τη θαλάσσια περιοχή, σε καθημερινή βάση, δραστηριοποιείται εξωτερικό συνεργείο του οργανισμού ενώ ο ΟΛΕ Α.Ε. πραγματοποιεί τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις. Επίσης:
-Με προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε ο ΟΛΕ Α.Ε. με το Δήμο Ελευσίνας, παρέδωσε την παραλία στους λουόμενους, η οποία λειτουργεί ήδη για δεύτερη χρονιά.
-Ο ΟΛΕ Α.Ε. έχει προχωρήσει στην επισκευή και συντήρηση των παρτεριών, τοποθέτηση πρασίνου (γρασίδι), στο παραλιακό μέτωπο και στις πλατείες.-Έχει τοποθετήσει κάδους απορριμμάτων σε διάφορα σημεία του λιμανιού και πρόκειται να τοποθετήσει συμπληρωματικά και άλλους, όπου κρίνεται αναγκαίο.
-Έχει ήδη υποβληθεί και έχει εγκριθεί από την ΕΣΑΛ (Επιτροπή σχεδιασμού ανάπτυξης Λιμένων )η χωροταξική μελέτη για την παραλία Ελευσίνας, που αφορά στη χρήση γης, τους όρους δόμησης, την νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων, πρόβλημα που παρέμενε άλυτο από το παρελθόν και έχει κατατεθεί σχετική μελέτη και για την παραλία Ασπροπύργου.
-Προχωρούν οι διαδικασίες αποπεράτωσης του έργου της Λιμενικής Βάσης με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ, (Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Aττικής) ενώ ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξομοίωσης της παραλίας Νέας Περάμου, της πορθμειακής γραμμής Φανερωμένης και Πάχης Μεγάρων.
Συγχαρητήρια στό ΟΛΕ Α.Ε . Επεξεργασία ,Σχόλιο ΑΚ
Πηγή:TheSeaNation

Δεν υπάρχουν σχόλια: