Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Xωρίς δουλειά… 453 container ships

Στα… αζήτητα είναι 453 Container Ship, που αντιστοιχούν στο 11% της παγκόσμιας χωρητικότητας και πλέουν έξω από τα λιμάνια του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης και άλλα λιμάνια της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Είναι «ανεπιθύμητα» τόσο για τα λιμάνια όσο και για τους πελάτες τους. Η Κίνα επιθυμεί τώρα να απαλλαγεί από αυτά, ενώ 5 χρόνια πριν τα θεωρούσε περιζήτητα. Αυτό είχε μεγάλη επίδραση στους ναυτιλιακούς δείκτες και στις προμήθειες. Μεταξύ του τέλους του 2006 και του Ιουλίου του 2008, τα ναυπηγεία είχαν λάβει αρκετές παραγγελίες για να διπλασιάσουν τον παγκόσμιο στόλο.
Σήμερα αυτά τα νέα πλοία- περίπου 9000- έχουν κατακλύσει την αγορά ενώ η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά. Για να δείξει πόσο έχουν επηρεαστεί οι τιμές από την κρίση, ένας μεσίτης από το Χονγκ Κονγκ αναφέρει το παράδειγμα ενός “Cape class” 150 τόννων που πουλήθηκε το 2003 για 18,5 εκ. δολάρια στην αγορά μεταχειρισμένων, με το ύψος της χρονοναύλωσης στα 15.000 δολάρια την ημέρα. Πέρσι το καλοκαίρι το ποσό αυτό είχε ανέβει στις 175.000 ενώ ένα ίδιο πλοίο πουλήθηκε για 85 εκ. δολάρια.
Στη συνέχεια η μίσθωση άγγιξε τις 300.000 δολάρια. Σήμερα οι τιμές είναι στα επίπεδα του 2003. Ο ιδιοκτήτης ενός ίδιου πλοίου προτίμησε να το πουλήσει για σκραπ για 7 εκ. δολάρια αντί να αναζητήσει αγοραστή.
Οι παραγγελίες νέων πλοίων έχουν μειωθεί σημαντικά και δίνεται πλέον βάρος όχι στο τι μπορεί να αγοραστεί αλλά στο τι μπορεί να ακυρωθεί. Τα ναυπηγεία της Ν. Κορέας ζητούν πλέον 20% προκαταβολή, 60% κατά τη διάρκεια της κατασκευής και το υπόλοιπο 20% με την παράδοση. Οι ακυρώσεις δημιουργούν στα ναυπηγεία λειτουργικό χάος.
Παράλληλα, οι αγοραστές έχουν άλλα προβλήματα. Σύμφωνα με τον Martin Stopford, διευθυντή της Clarkson Research, οι εκκρεμείς παραγγελίες στα ναυπηγεία ανέρχονται σε 526 δις δολάρια. Για την επιβίωσή τους, τα ναυπηγεία και οι πλοιοκτήτες διαπραγματεύονται τις καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με την Cosco Singapore, η κατασκευή 30 φορτηγών πλοίων έχει αναβληθεί ή ακυρωθεί. Σύμφωνα με τον Steve Man της HSBC, περισσότερες από τις μισές παραδόσεις για το 2010 θα καθυστερήσουν και τα ναυπηγεία θα το δεχτούν καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είχαν δουλειά μέχρι το 2011.
Πρόσφατα έκλεισαν δύο ναυπηγεία της Ν. Κορέας. Το SNC Shipbuilding κατέρρευσε λόγω μη αποπληρωμής χρέους στις 17 Μαρτίου και το C& Heavy Industry ανακοίνωσε στις 24/3 ότι θα αγοραστεί από Μαλαισιανό επιχειρηματία.
Συνήθως τα ναυπηγεία ολοκληρώνουν τις κατασκευές ακόμα και αν οι παραγγελίες ακυρωθούν, με την ελπίδα να πουλήσουν τα πλοία σε κάποιον άλλο. Έχουν την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Στην Κίνα επωφελήθηκαν από πακέτο στήριξης 585 δισ. δολαρίων. Στην Ινδία και το Βιετνάμ επιδοτείται η επέκταση των δραστηριοτήτων τους.
Πηγή:MariNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: